DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Csak két pontra az eltiltástól Grosjean

A következő két nagydíjon nagyon vigyáznia kell Romain Grosjeannak, mit csinál, Austinban Leclerc kiütése miatt büntették – habár a jelek szerint a stewardok is jobban örülnének, ha a pilóta nem érdemelné ki a legsúlyosabb szankciót.

Romain Grosjean korán búcsúzott az USA Nagydíjról, miután Charles Leclerc-rel ütközött. A Haas pilótáját vétkesnek nyilvánították a stewardok, ezért háromhelyes rajtbüntetéssel sújtották a következő nagydíjra, plusz egy büntetőponttal.

„A videóbizonyíték alapján a 12-es kanyarban a 8-as autó kerekei blokkoltak, és összeért a 16-os autóval. Az incidens következményeképp mindkét autó megsérült, a 8-as autónak pedig ki kellett állnia” – áll a döntéshozók indoklásában. „A stewardok megjegyezték, hogy a 8-as autó korán elemelte a gázt és fékezett az előtte levő autók pozíciója miatt, de a 8-as autó így is összeért a 16-os autóval. A stewardok csak egy büntetőpontot osztottak ki a körülmények figyelembevételével.”



„Charles-lal és Estebannal (Ocon) harcoltam, és korán fékeztem, mivel mögöttük haladtam” – elevenítette fel a balesetet Grosjean, a légáramlatok számlájára írva az ütközést. „Nem akartam sok kockázatot vállalni, de piszkos levegőbe kerültem, ezért nem tudtam megállítani az autót. Igyekeztem elkerülni a kontaktot, ahogy tőlem telt, de Charles jól akart helyezkedni a kanyarkijáraton, így eltaláltam őt. Sajnálom Charles-t és bosszús vagyok a csapat miatt. A hazai versenyünkön jól akartunk szerepelni.”

A büntetőpont a 10. Grosjean listáján, 12 egység után pedig egy futamra szóló eltiltás jár. A büntetőpontok 12 hónap elteltével törlődnek: balszerencsés módon Grosjean épp a Mexikói Nagydíj után veszít el 1 pontot, majd a Brazil Nagydíj után további 2-t. A franciának nagyon figyelnie kell a soron következő két versenyen: ha rossz fát tesz a tűzre, és Mexikóban 2 vagy Brazíliában 3 büntetőponttal sújtják, el fogják tiltani a következő nagydíjról.

Ugyanakkor a stewardok engedékenysége magyarázható azzal, hogy az ítészek el szeretnék kerülni, hogy Grosjeant el kelljen tiltani az utolsó két verseny valamelyikéről. Büntetőpontot általában kettesével-hármasával osztanak, a francia mégis csak egyet kapott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: