DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Vettel szerint nem jogos a büntetése

Kezd végképp KO-t szenvedni Sebastian Vettel, a piros zászlós szabály megszegése miatt visszasorolják a rajtrácson a német pilótát. Ő maga nem ért egyet ezzel, szerinte igenis lelassított.

Csak nem elegendő mértékben. Az utóbbi időben az ág is húzza Sebastian Vettelt és a Ferrarit, vagy a csapat szúrja el a stratégiát (az időmérő edzésen, vagy a futamon), vagy ő maga követ el vezetői hibát, vagy mindkettő. Úgy tűnik, austini esélyeit már pénteken elintézte, legjobb esetben is a negyedik pozícióból rajtolhat és a bivalyerős Mercedest látva ez inkább hátrébbról történik majd.

A négyszeres világbajnok németnek ezzel igen valószínű, hogy matematikailag is elveszik minden esélye a 2018-as bajnoki cím megszerzésére, bár eddig is igen halvány volt a remény. A versenybíróság azért büntette Vettelt, mert a második szabadedzésen, a piros zászlós időszakban nem kellő mértékben lassított a pályán.

A német ász úgy véli, elég nagy mértékben vett vissza, tiszteletben tartotta a piros zászlós jelzést, ám a szabályok pontos értéket adnak meg, mennyivel kell lassabban haladni esős, illetve száraz körülmények között. Valóban lassított, de nem eléggé, így jött is a büntetés.

Vettelt megint sújtja a balsors, de ismét magának köszönheti a bajt


„Szerintem józan ésszel kellene bánnunk a szabályokkal. Úgy vélem, ha 27,7 másodperccel megyek lassabb kört, ám ez sem elég és ezért büntetnek, ez nincs rendben. Lelassítottam és körülnéztem, hogy mi történt” – elemezte a helyzetet Sebastian Vettel, akinek nagyon fontos lenne jobban teljesítenie, mivel a híresztelések szerint a Ferrari már csak egy esélyt ad neki jövőre.

„Most először kaptunk piros zászlót esős körülmények között, ahol a szükséges minimális köridő sokkal lassabb, mint szárazon. A szó szoros értelmében 40-50 kilométer/órás sebességre kell lassítani, nehogy túllépjük a limitidőt. Valószínűleg, legközelebb ezt kell tennem.”

„Álláspontom szerint viszont ez nincs így rendben. Ha mögöttem van egy autó és hirtelen ennyire lelassítok, belém szállhat hátulról. De fontosabb, hogy nehogy büntetést kapjak. A versenybírók nagyon precízek voltak, mondták, hogy 27,7 másodperccel mentem lassabban az ominózus időszakban.”

„Láttam a piros zászlót, lelassítottam, kerestem a potenciális veszélyt, például egy autót a falban, a 9-es és 10-es kanyarban. Utána még jelentősen visszavettem, hogy nehogy szabályt szegjek. A versenybírók azonban úgy gondolták, hogy ez túl soká történt meg. Ami az autót illeti, nem tűntünk túl versenyképesnek, jócskán hiányzik még tempó a riválisokhoz képest” – tette hozzá Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: