DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Elismerte egy tévedését az FIA

Egy korábban versenybalesetnek minősített incidenssel kapcsolatban korrigálta álláspontját az F1 versenyigazgatója, Kevin Magnussen megmozdulása két hét távlatából lett szabálytalannak minősítve.

Az USA Nagydíj pénteki napján tisztázva lett Kevin Magnussen és Charles Leclerc Japánból áthúzódó - és egyszer már lezárt - ügye. A dán pilóta egy kétes mozdulattal próbált védekezni az őt támadó Leclerc-rel szemben, aminek a vége egy baleset lett (videó alább). Sokak véleményével ellentétben a versenybíróság következmény nélkül elengedte az esetet, ám az USA Nagydíj pénteki napján Charlie Whiting egy tisztázás erejéig felhozta a témát. Az utólagos vizsgálatot követően az F1 versenyigazgatója elismerte, hogy Magnussen valóban túl későn mozdult jobbra, majd hozzátette, a pilótáknak szem előtt kell tartaniuk, milyen következményekkel járhat egy ekkora sebességnél megtett hirtelen mozdulat.

 „Charlie egyetértett azzal, hogy Magnussen egy kicsit későn mozdult” – számolt be a fordulatról Sergio Perez. „Nehéz ezekkel a tükrökkel, de a sebességkülönbséget elnézve éppen csak egy kicsit reagált késve.”

Esteban Ocon szerint minden pilóta számára egyértelmű, hogy mit szabad és mit nem, „Kevin egyszerűen csak nem lett szankcionálva”. „Kijelentették, hogy Kevin tényleg túl későn mozdult, ami nem volt veszélytelen. Mindenki látta, Kevin pedig be is ismerte Charlie-nak, hogy hibázott. A dolgok innentől várhatóan megváltoznak” – kommentálta az esetet.

Brendon Hartley megérti a kissé késve reagáló Whitingékat, elvégre jobb később, mint soha. „Néha nincs könnyű dolga az FIA-nak határvonalat húzni az irányváltások és az időzítések között, de az szerintem nem felel meg a sport szellemiségének, hogy valaki egy egyenesben olyan későn mozdul, hogy a másiknak emiatt a gázt is el kell vennie" - tette hozzá az új-zélandi.

Az Autosport beszámolója szerint Magnussen - vélhetően az eltelt időt figyelembe véve - semmilyen büntetést nem kap, azonban innentől mindenkinek fokozottan figyelnie kell arra, hogyan időzíti védekező manővereit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: