DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Gasly Austinban még újonc

Az újdonságokról fog szólni a Toro Rosso-Honda számára az Egyesült Államok Nagydíja. A Honda még mindig új motorjának finomhangolásán dolgozik, Pierre Gasly pedig tavaly kihagyta Austint.

Nem könnyű pálya mérnöki szempontból a COTA, lassú és gyors részekből tevődik össze, így az aerodinamikai beállításokon túl a motorok kalibrálása sem egyszerű feladat, ha közel tökéletesen szeretnék behangolni a versenyautót. Jó, ha az autó jó végsebességet ér el, ugyanis tavaly számtalan előzést láthattunk Austinban.

Hogyan készül a Honda a megmérettetésre? „Egy nagyon zsúfolt, ám igen biztató hazai nagydíjon vagyunk túl, most pedig Észak-Amerikában lesz nehéz programunk egymás utáni két versenyhétvégén. Az amerikai rajongók mindig szívélyesen fogadnak minket. Szórakoztató futamnak nézünk elébe, a tavalyi nagydíjon 43 előzési manővert láthattunk” – nyilatkozta Toyoharu Tanabe, a Honda F1-es technikai igazgatója.

„Technikailag nehéz aszfaltcsíkról beszélünk, beleértve az egyes kanyar előtti emelkedőt, vagy éppen a lassú, közepesen gyors és gyors szakaszok elegyét. A karosszéria, az aerodinamika és az erőforrás tekintetében is érdekes kihívás elé nézünk. Az autó energiavisszanyerő-rendszerét is a lehető legjobban kell beállítanunk. Alig várom, hogy visszatérjek az USA-ba, ugyanis a Honda IndyCar projektjén rengeteget dolgoztam annak idején, így nagyon sok barátom és kollégám van itt” – tette hozzá a japán szakember.

A Toro Rossónál nagy reményeket fűznek a következő két futamhoz


Tavaly Pierre Gasly kénytelen volt kihagyni az USA Nagydíját, mivel éppen a japán Super Formula versenyág zárófutamán volt jelenése. A sors iróniája, hogy potyára utazott a távol-keletre, mivel a cudar időjárás miatt a versenyt végül törölték, így meg kellett elégednie az összetett második helyével.

„Austinban eddig csak a Red Bull tartalékpilótájaként voltam jelen, de pályára sosem gurultam. Igen technikás pályának tűnik, rengeteg versenyzőnek ez az egyik kedvence. Sajnos tavaly sem szerepelhettem itt, mert Suzukában volt dolgom a Super Formula zárófutamán, amit ráadásul sajnos töröltek a rossz idő miatt” – emlékezett vissza Pierre Gasly, aki jövőre már a Red Bull színeiben versenyez.

„Japánban, a kvalifikáción láthattuk, hogy autónk óriásit lépett előre, a versenytempónk is rendben volt. Valóban nagy fejlődésen mentünk keresztül, remélem ugyanezt folytatjuk az Egyesült Államokban és Mexikóban is” – fogalmazott bizakodóan a Toro Rosso fiatal francia pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: