DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A rondább autókkal sem lesz könnyebb előzni?

Max Verstappennek kétségei vannak afelől, hogy a jövő évi aerodinamikai változtatások valóban sokat segítenek az előzések tekintetében. Ellenben sokkal csúnyábbak lesznek az autók 2019-ben.

Az FIA célja a szabálymódosítással az, hogy a jelentősen egyszerűsített első vezetőszárnyakkal ellátott versenyautók mögött jelentősen kevesebb legyen a turbulens levegő, így könnyebb lesz a pilóták számára az előttük haladó szoros követése, több lehet a kerék a kerék elleni harc, izgalmasabbá válik a versenyzés.

A Red Bullnál óriási változások következnek 2019-től, az istálló ugyanis rendkívül elégedetlen a Renault motorjaival, ezért tizenkét esztendő után szakít a francia gyártóval és a Hondával lépnek szövetségre. Max Verstappen szerint a Honda már most a Renault előtt található az erősorrendben, de az aerodinamikát érintő változtatások ellenére sem lesz könnyebb az előzés?

A Red Bull pilótája szerint csúnyább lesz az autó, de nemigen lesz több előzés


„Egy kicsit talán segíthet, de már most olyanokat olvasok, hogy jövőre is hasonlóan erős lesz a leszorítóerő, mint idén. Ezek után úgy vélem, hogy meglehetősen korlátozott haszna lesz a változtatásnak” – írta a fiatal holland saját hivatalos weboldalán.

„Jóval rondábban néz majd ki, de talán a szezonkezdet előtt még finomítanak rajta. Szívem szerint a DRS-t is kihajítanám, ezzel sokkal természetesebb és jobb élmény lenne a rajongók számára egy előzés, de sajnos vannak pályák, ahol a nyitható hátsó szárny nélkül lehetetlen lenne utolérni az ellenfelet.”

Lehetséges valamilyen áthidaló megoldás? „A pust-to-pass egy lehetséges opció lehetne, de nem hinném, hogy egyelőre képes lenne pótolni a DRS-t. Nem lenne feltétlenül szükséges, hogy körrekordokat döntsünk, elsősorban nem a nagyobb sebességre kellene rámenni, hanem arra, hogy az autók képesek legyenek egymást szorosan követni, ettől lesz jobb a verseny” – mutatott rá Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: