DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Leclerc: A Ferrari elküldhet, ha nem vagyok elég jó

Charles Leclerc jövőre a Scuderia Ferrari pilótájaként fog versenyezni a Formula–1-ben. A monacói pilóta azonban úgy érzi, ha nem hozza az elvárt eredményeket, az olasz csapatnak jogában áll elküldeni őt.

Az idei pilótapiac  talán egyik legnagyobb meglepetését hozta a Ferrari azzal, hogy leigazolta azt a Charler Leclercet, aki mindössze egy éve versenyez a Formula–1-ben. A Scuderiának ugyanis utoljára 1961-ben volt ennyire fiatal versenyzője a mexikói Ricardo Rodriguez személyében, aki mindössze 19 éves volt, amikor az olaszokhoz került. Tapasztalat szempontjából is Leclerc csak azt a Gillies Villeneuve-öt előzi meg, aki az 1977-es Brit Nagydíjat követően, mindössze egy versenyhétvégével a zsebében szerződött az olasz istállóhoz.

A tegnap 21. születésnapját ünneplő pilóta az e heti F1-es podcastban beszélt arról, hogy tapasztalatlansága és kora ellenére nem ideges az előtte álló feladat miatt, mert az elmúlt években megtanulta kezelni a motorsporttal járó nyomást.

„Nem vagyok egy különösebben ideges természet. Persze ebben a sportban vannak feszültségek és főleg az elején még nagyon sok adrenalinnal jár minden, de ezt én nem nevezném idegességnek” - mondta Leclerc. „A rám nehezedő nyomással kapcsolatban is csak azt tudom mondani, hogy köszönhetően a mentális beállítottságomnak, úgy érzem, hogy a helyén tudom kezelni dolgokat, és egyáltalán nem érzem azt, hogy ez bármilyen hatással lenne a teljesítményemre.”



Sokan ugyanis azon a véleményen vannak, hogy a Ferrari versenyzőjének lenni extra nyomással és elvárásokkal jár, ami ilyen fiatalon különösen megterhelő lehet. Leclerc azonban nem foglalkozik azzal, hogy mit várnak el tőle az emberek.

Az egyetlen dolog, ami foglalkoztat, az a saját teljesítményem, és az, hogy a tőlem telhető legjobbat nyújtsam a pályán. Ugyanakkor nagyon is őszinte vagyok magammal, ezért abban az esetben, ha mégsem vagyok elég jó, ha nem hozom az elvárt eredményeket, akkor azt is megértem, ha a Ferrari úgy dönt, hogy mégsem dolgozik tovább velem” - jelentette ki a versenyző, hozzátéve, hogy abban az esetben viszont, ha jól teljesít, megérdemli azt is, hogy a csapattal maradjon. „Ha ez mégsem így lesz, akkor megérdemlem, hogy elküldjenek, ezzel a hozzáállással pedig hatalmas súly kerül le a vállamról.”

A Ferrari viszont arról is híressé vált az elmúlt évtizedek során, hogy azért, hogy több eséllyel küzdhessen az egyéni világbajnoki címért, hajlamos sorrendet felállítani a pilótái között. Leclerc-t így arról is kérdezték, a szerződése foglal-e magában olyan pontot, amely szerint jövőre az lesz a feladata, hogy csapattársát, Sebastian Vettelt segítse a bajnoki címért folytatott küzdelemben. A monacói ellenben határozottan elutasította ezt a feltevést, mondván, tudja, hogy sokan azt feltételezik, hogy másodszámú pilótának szerződött az olasz istállóhoz, a valóságban azonban semmi ilyent nem írt alá.

„Minden csapat úgy kezdi a szezont, hogy a versenyzői nulláról, egyenlő státusszal indulnak, aztán egy bizonyos pont után az egyikük harcol a bajnoki címért, a másik pedig nem. Ebben az esetben érthető, ha az egyiktől azt kérik, hogy támogassa a másikat. Ha én leszek az, aki ebbe a helyzetbe kerül, akkor természetesen tudni fogom, hogy mi a dolgom, a szerződésembe azonban semmi ilyen nincs belefoglalva, és nem is azért megyek oda, hogy másodszámú legyek” - hárította el az utóbbi időben szárnyra kapott pletykákat Leclerc.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: