DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Verstappen: A Honda megelőzte a Renault-t

Max Verstappen egyre nagyobb várakozással tekint a jövő év elé, amikor a Red Bull már a Honda erőforrásait használja. A holland úgy véli, a korábbi gyengélkedés a múlté, a japánok megelőzték a Renault-t.

Három éven át (az átmeneti, 2016-os javulást leszámítva) a korábban nagy sikereket elérő japán gyártó képtelen volt komolyabb fejlődést elérni a McLaren oldalán, sőt, az erőforrás feltűnően lassú és megbízhatatlan volt, különösen 2017 első felében.

A wokingiak minden követ megmozgattak bő egy évvel ezelőtt, hogy megszabadulhassanak a tehetetlennek tűnő japánoktól és helyette a Renault-val lépjenek szövetségre. Ez így is lett, idén pedig éppen a fordítottját élhettük át a Red Bull részéről. A bikák mindent megtettek, hogy végre szabaduljanak a Ferrarihoz és a Mercedeshez képest teljesítményben és megbízhatóságban is versenyképtelen francia erőforrástól és csatlakozhassanak a Hondához.

Max Verstappen, az energiaitalosok egyik pilótája úgy gondolja, a Red Bull nem fut zátonyra úgy, ahogy a McLaren tette korábban. „Hogy mitől garantálható, hogy sikeresek leszünk? Az istálló kérése az volt a Honda irányába, hogy a legjobb és leggyorsabb motorral álljanak elő, ugyanakkor nem köti meg a japánok kezét a méretet illetően. Kifejeztük, hogy a lehető legjobb teljesítményt szeretnénk, aztán mi a szükséges módon beépítjük az autóba. Ez teljesen eltér attól a felfogástól, amit a McLaren tett” – fogalmazott Max Verstappen a verstappen.nl weboldalon.

A jelek arra mutatnak, hogy visszaesni biztosan nem fog a Red Bull a Honda-motor miatt


Előny-e, hogy szorosan együttműködhetnek a már most is a japán egységet használó testvércsapattal? „Jelen helyzetben nem úgy tekint a Honda a Toro Rossóra, mint második csapat. Két gyári istállóként kezel minket, mivel mindkét gárda a Red Bull tulajdonában áll. Ez egészen biztos, hogy előnyt jelent, például ha egy motorfejlesztés érkezik, azonnal megkapjuk és nem csak egy versennyel később.”

A japánok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évben. Nyers erőben a Honda máris meghaladta volna a Renault-t? „Igen, így gondolom. Suzukában láthattuk, hogy a Toro Rossók képesek voltak a Q3-ban is kiválóan szerepelni, pedig az autójuk összességében nem rendelkezik valami erős csomaggal. Ebből egyértelműen láthatjuk, hogy a Honda nagy lépésekkel halad előre” – dicsérte a jövő évi motorszállítót Verstappen.

Az még a jövő zenéje, hogy 2019-ben mire lesz képes a Honda, de az elmúlt évek szenvedéséhez képest mindenképpen most van a legbiztatóbb helyzetben, ami a Red Bull számára igen jó hír.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: