DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A motorfejlesztési költségek csökkentését sürgeti a Renault

A Renault-nál a csapatfőnök elmondása szerint nem biztos, hogy a jelenlegi négy motorgyártó mindegyike bírni fogja fedezni az egyre inkább elszálló motorfejlesztési költségeket. Szerintük nem szabad, hogy akár csak az egyik gyártó távozzon.

A fejlesztési verseny az elmúlt évekhez hasonlóan csúcsra van járatva a Formula-1-ben, viszont 2018-ra a Renault szerint a költségek olyan mértéket öltöttek, hogy azt egyre kevésbé lehet észérvekkel megindokolni.

Cyril Abiteboul csapatfőnök a rivális Hondát hozta fel példának, amely óriási pénzeket ölt a fejlesztésbe, hogy fel tudjon zárkózni. Abiteboul szerint ez jelzi, hogy egyre inkább felgyorsul a költekezés.

A Motorsport.com portál erről, valamint a japánok teljesítményéről kérdezte a csapatvezetőt. „Semmi meglepő nincs ebben, már tavaly is nagyon gyorsan fejlődtek. A megbízhatóság akkor még hiányzott náluk, de például tisztán emlékszem Spára, ahol már voltak jelei annak, hogy a Honda jó úton jár. Ehhez kellett az az óriási befektetés, amit eszközöltek. Ez nyilván kifizetődik nekik, hiszen itt az jut előre, aki többet tud költeni, nem az, aki egy adott pénzmennyiséget hatékonyabban költ el. Ez pedig baj.”

00118017_685



A Renault csapatfőnöke szerint kérdések merülnek fel az egyre inkább elszálló költségekkel kapcsolatban. „Ez előbb-utóbb fenntarthatatlan lesz. Most nekik egy jó időszak van éppen, de ki tudja, hosszabb távon ki farag rá erre. Az F1 nem engedheti meg magának, hogy akár csak az egyik motorszállítót elveszítse. És nem gondolom, hogy eleget tennének az illetékesek a közép- és hosszútávú fenntarthatóságért.”

Abiteboul szerint a Honda fejlesztései miatt most nekik is össze kell kapniuk magukat. „Egyértelműen felzárkóztak. Hasonló szinten vannak velünk teljesítményben, ezt pedig a C verziójú motornak köszönhetik. Így pedig mi sem aludhatunk a motorfejlesztésben. De ezt is a helyén kell kezelni, hiszen 2021-gyel kapcsolatban olyan korán kell kezdenünk a munkát, amilyen korán csak lehet. Egyensúlyt kell teremtenünk a rövid- és a hosszabb távú terveinkl között.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: