DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A Mercedes előtt 2007 rémképe lebeg

11 évvel ezelőtt Hamilton stabil előnyből veszítette el a vb-küzdelmet, Toto Wolff pedig attól tart, ez a visszaesés idén is megtörténhet. Pedig a 67 pontos előny két nullázást is megengedne.

Lewis Hamilton egy futamgyőzelemmel akár már a hétvégi Amerikai Nagydíjon is bebiztosíthatja ötödik világbajnoki címét, ám főnökét ez nem tudja megnyugtatni. Toto Wolffot borzasztóan aggasztja a motorsport kiszámíthatatlansága, az ő fejében Hamilton 2007-es veresége jár.

rai-ham-interlagos-2008-2

Hamiltonnak egyetlen ponton múlt újonc évében szerzett világbajnoki címe


A régi pontrendszerben – amikor még a győztes 10 pontot kapott - Hamilton 17 egységgel vezetett az őt üldöző Kimi Raikkönen előtt, a versenynaptárból pedig mindössze két forduló volt hátra. A brit előnye megnyugtatónak tűnt, ám egy kiesés, majd egy sebességváltó okozta visszaesés szertefoszlatta álmait, a szezonzárón Raikkönen egyetlen ponttal vette át tőle az első helyet. Bár négy versenyhétvégével a vége előtt Hamilton előnye most két kiesés után is legrosszabb esetben 17 pont maradna, a Mercedes csapatfőnökét aggasztja a kiszámíthatatlanság.

„2007-ben, a mai pontrendszerbe átszámolva 45 pont előnnyel veszítette el a küzdelmet. Gondolt már bárki is arra, hogy mindössze két verseny alatt el lehet elveszíteni ennyi pontot? A verseny vasárnap van, amit nem mindig a leggyorsabb autó nyer. Mi is nyertünk nyáron úgy, hogy nem a miénk volt a leggyorsabb technika. Nem akarom elvenni a gázt, mivel egy kieséssel és egy őrült futammal oda az előnyünk. Ez mindig benne van.”

Hiába az esélyek, Wolffot vélhetően már csak a kézben tartott világbajnoki trófea nyugtatja majd meg, korábban ugyanis úgy nyilatkozott, Hamilton ujja még bármikor eltörhet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: