DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Semmi akadálya az extrém versenystratégiáknak

Egy csettintésre sokszínűbbé tehetné az F1 a futamokon látott stratégiákat, mindössze apróbb szabálymódosításokra lenne szükség. A gumiszállító nem látja akadályát a többkiállásos versenyeknek.

A csapatok akár teljesen szabadon is válogathatnának a Formula-1-ben rendelkezésre álló hét szárazpályás gumikeverékből, állítja a sorozat beszállítója, a Pirelli. A jelenlegi szabályok sokkal kisebb mozgásteret, ezáltal a futamokon is erősen limitált stratégiákat tesznek lehetővé: a csapatok három, előre meghatározott keverék közül mindössze azt dönthetik el, hogy melyik típusból hány szettet kérnek. Ezen az előíráson lazítana a Force India csapatfőnöke.

„Szabadon kellene választanunk közülük” – vetette fel Otmar Szafnauer Japánban. „Szerintem ez a jó ötlet, nem az a limitált választék, amit most kapunk. Ha változatos stratégiákat akarunk látni, akkor szabaddá kell tenni a gumiválasztást. Miért ne bízhatnák ezt a döntést ránk?”

ferrari-pitstop-2018-vettel



A Pirelli motorsportért felelős igazgatója szerint egyetlen bökkenő áll az egyébként megvalósítható ötlet előtt: az élmezőny autói a többiekhez képest messze kíméletesebben bánnak a gumikkal, így az időmérőn a legnagyobbakban tovább nőne az előnye. Mario Isola erre azt javasolja, töröljék el azt a szabályt, amely alapján a Q3-ba jutó autóknak a Q2-ben felhasznált szetten kell rajthoz állnia.

„Ez nem egy új gondolat” – reagált Isola az ötletre. „Néhány csapat előjött olyan szimulációkkal, amelyek alapján a szabad gumiválasztás következtében a topcsapatok még előnyösebb helyzetbe kerülnének, a középmezőnynek pedig még keményebben, még agresszívabb stratégiával kellene mennie. Megvalósítható az ötlet, de néhány szabályon módosítani kellene.”

pirelli-gumik-2018

A Pirelli jelenlegi gumiválasztéka a négyféle puha keverékkel kissé zavarosra sikeredett, ezért a gyártó jövőre leegyszerűsíti a megnevezéseket. A keverékek maradnak, viszont a nevük relatív módon fog változni az alapján, hogy az adott versenyhétvégén melyik három típusból választhatnak a csapatok.

„A megnevezések jövőre keményre, közepesre és puhára változnak. Lesz egy hivatalos bejelentésünk, amelyben a színekről is szót ejtünk, azok még meghatározás alatt állnak. Amint ezzel végzünk, a megnevezéseket és a színkódokat együtt tesszük nyilvánossá” – magyarázta Isola.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: