DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Alonsót nem érdekli a világbajnoki pontverseny

A kétszeres világbajnok spanyol pilóta évek óta nem tartozik az élmezőnyhöz, ám ezt nem tudásának megkopása, hanem gyenge autója eredményezi. A középmezőnyben nem érdekli végső pozíciója.

Fernando Alonso utoljára 2013-ban csatázhatott a futamgyőzelmekért, míg egy évvel korábban volt legutóbb versenyben a végső sikerért (még Ferrari-pilótaként), ám az utóbbi években az egyik legnagyobb tudású versenyzőt többnyire csak a sereghajtók között láthatjuk.

A szakemberek szerint is kis túlzással két párhuzamos bajnokság folyik jelenleg a Formula-1-ben, a három topcsapat (Mercedes, Ferrari és Red Bull) ugyanis annyira elszakadt a relatíve szoros középmezőnytől, hogy az első hat helyezett mögötti hetedik helyezésnek különösen nagy jelentősége van.

De nem mindenki számára. Jelenleg Sergio Perez birtokolja a hetedik helyet, 53 megszerzett pontjával, de igen szoros az állás, mert a tizenegyedik helyezett Esteban Ocon is 49 egységgel rendelkezik. Komolyan versenyben lehet(ne) még Fernando Alonso is, eddig összegyűjtött ötven pontjával, de nem érez különösebb vágyat arra, hogy mindenképpen megcsípje a hetedik pozíciót.

Az évad előtt legalább a dobogós helyekért való csatázást tűzte ki célul a McLaren, és ugyan az ausztrál nyitófutamon ugyan még ötödikként intette le a kockás zászló, utána már csak lefelé vezetett az út. Ez teljesen kedvét szegte, nem igazán érdekli az összetett pontverseny, inkább a jövő évi fejlesztésekre szeretne összpontosítani (annak ellenére, hogy 2019-ben már nem lesz tagja a száguldó cirkusz mezőnyének).

Fernando Alonso most a csapatért dolgozik, nem saját magáért


„Az összetett hetedik helyezés? Egyáltalán nem érdekel, számomra semmit sem jelent, ha hetedik vagyok a világbajnokság végső elszámolásánál. Egyetlen tervem, hogy a McLarent a gyártók bajnokságában a lehető legjobb pozícióba hozzam. Ezen a téren pedig jól állunk” – nyilatkozta Fernando Alonso a Speedweek.com szakoldalnak.

Ez meglehetősen relatív, az istálló a hatodik helyet birtokolja 58 megszerzett ponttal, míg a wokingiak előtt (főleg az utóbbi hetek teljesítményének fényében) elérhetetlennek tűnő távolságban áll a Haas (84) és a Renault (92). Ugyanakkor a hatodik hely nincs biztonságban, a Spa-Francorchamps előtt kényszerűen nullázó Force India már negyvenhárom egységet szerzett, simán újra megelőzheti a McLarent.

„A különbség köztünk és a Force India, illetve a Sauber között versenyről versenyre csökken, de mivel ők pillanatnyilag nagyon erősek és remek formában vannak. De azon dolgozunk, hogy Abu Dhabiig megtartsunk valamennyit az előnyünkből. Erre fókuszálunk elsősorban. Az egyéni bajnokság abszolút nem érdekel” – tette hozzá Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: