DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Whiting szerint nincs igaza Alonsónak

Fernando Alonso büntetést kapott Suzukában pályalevágás és előnyszerzés miatt, majd élesen bírálta az ítéletet. Charlie Whiting ezúttal világos érvekkel alátámasztotta, miért nem ad igazat Alonsónak.

A McLaren kétszeres világbajnoka nem értette, miért kapott ő is büntetést Lance Stroll mellett a Japán Nagydíj első körében történt incidense miatt. Fernando Alonso kiakadt a futam után a döntésre, és egyszerűen rossznak nevezte az F1-et.

Charlie Whiting reagált az év végén visszavonuló spanyol interjújára, és szerinte a következők miatt nincs igaza Alonsónak: „A bírák jól érezték, teljesen világos volt, amit Alonso csinált. Levágta a sikánt, átment gyorsan a sóderágyon, visszajött és elöl maradt. Egyértelmű, hogy előnyt szerzett a pálya levágásával.”

 whiting-alonso-srtoll-esetrol-2018



„A versenybírák ugyanakkor azt is látták, hogy Stroll leszorította Fernandót. Ő viszont azért, mert kiszorították, még nem jogosult arra, hogy levágja a kanyart. Nem tarthatta volna meg a pozícióját. Nyilván Strollnak sem kellett volna leszorítani őt, ezért érezték úgy, hogy mindkettőjüknek öt másodperces büntetést kell adni a két különböző szabálysértés miatt” – magyarázta a kettős büntetés okát az FIA versenyigazgatója.

A brit szakember azt is elmondta, milyen esetben cselekedett volna helyesen a wokingiak pilótája: „Ha visszaadta volna a pozícióját, nem hiszem, hogy Fernandót megbüntették volna. Ez lett volna a leghelyesebb. Azt hiszem, a második alkalommal már meg is csinálta, visszaadta a helyét Brendon Hartley-nak, de akkor nem ugyanez volt a szituáció.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: