DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Todt: Kvjat nem hibázik sokat

A korábban torpedónak becézett Danyiil Kvjat visszatér a Formula-1-be a jövő évben. Az FIA elnöke szerint az orosz közel sem hibázik annyit, mint sokan hiszik. Jövőre újra bizonyíthat.

Bár 2017 őszén azt hihettük, örökre befellegzett Danyiil Kvjat Formula-1-es karrierjének, a véletlen és a szerencse úgy hozta számára, hogy jövőre ismét nekirugaszkodhat, kapott még egy lehetőséget a sorstól, illetve a Toro Rosso istállótól. Bár kifejezetten haraggal váltak el egymástól a Red Bull vezetőségével, most mégis sikerült visszacsábítaniuk a még mindig igen fiatal oroszt.

Kvjat nemrég kezdte a közös munkát Nicolas Todttal, az FIA elnök fiával, aki az orosz pilóta menedzsere lett. A Red Bull juniorprogramja nem igazán bővelkedik az ifjú tehetségekben, így az egykor az anyacsapatnál is versenyző, 24 esztendős pilóta ismét lehetőséget kaphat a testvéristállónál.

Néhány megkérdőjelezhető manővere miatt 2016-ban, a Spanyol Nagydíj előtt Kvjat helyet kellett, hogy cseréljen Max Verstappennel és ezt a leminősítést (hogy visszakerült a Toro Rossóhoz) igazából sosem tudta kiheverni. Teljesítménye meredeken zuhanni kezdett és egyáltalán nem volt képes tartani a lépést csapattársával, Carlos Sainzcal, ráadásul rengeteg balesetbe is belekeveredett, amelyek többségét ő maga okozta.

Az ilyen hibákból szeretne sokkal kevesebbet látni a Red Bull és a Toro Rosso


Jean Todt viszont bízik abban, hogy ezúttal az újrakezdés jól sikerül. „Nagyon tehetséges pilóta, amit már többször is bizonyított. A fiam a menedzsere és örülök, hogy (Kvjat) ismét visszatérhet a Formula-1-be. Remek karosszériával és motorral rendelkezik majd, így biztos vagyok abban, hogy jó teljesítményt fog nyújtani” – dicsérte Danyiil Kvjatot az FIA elnöke a Tassz hírügynökségnek.

„Viszonylag kevés hibával versenyzett, márpedig ha ő a Formula-1-ben van, az azt jelenti, hogy nagyon tehetséges versenyző. Ha sokat hibázik valaki, akkor egyszerűen nem kerülhet be a száguldó cirkuszba. Ha viszont bekerül, az azért van, mert képes jól teljesíteni” – tette hozzá az elnök.

Ha első és második szezonját nézzük, valóban nem sokat hibázott az orosz (bár ennek megítélése meglehetősen szubjektív), ám visszaminősítése után teljesen elvesztette a fonalat. Kérdés, melyik arcát látjuk 2019-ben…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: