DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Egy világbajnok védi, kettő támadja Vettelt

Állást foglaltak a korábbi F1-es bajnokok a Sebastian Vettel és Max Verstappen suzukai ütközését kiváltó vitában: így látta a balesetet Hakkinen, Hill és Villeneuve.

Sebastian Vettel meggyőződése, hogy Max Verstappen védekezett túl vehemensen Suzukában a Spoonban, míg a holland úgy gondolja, az őt felöklelő ferrarisnak kellett volna óvatosabbnak lennie. Büntetést azonban nem osztottak ki az incidensért, ami jelzi, hogy a stewardok egyik pilótát sem tartják túlnyomórészt felelősnek. Ugyanígy a nagy számban nyilatkozó korábbi világbajnokok véleménye is megoszlik.

„Meg kellett próbálnia, máskülönben a Mercedesek elhúznak” – mondta 1998 és 1999 legjobb F1-ese, Mika Hakkinen az Auto Motor und Sportnak, ugyanazt az érvet felhozva, amellyel a nyolcadik rajthelyről felzárkózó Vettel reagált a vádakra, hogy túl türelmetlen volt. „Az ő helyzetében vállalnia kellett minden kockázatot. Meg tudom érteni Sebet.”



Damon Hill azonban már a másik oldalt képviseli, úgy véli, Vettel forrófejű volt és hibázott: „Rossz helyen, rossz időben. Vettel motorja erősebb, DRS-t használhatott, és tudta, hogy Max öt másodperces büntetést kapott. Taktikusabban kellett volna vezetnie. A szememben ez reményvesztett lépés volt” – vélekedett az 1996-os világbajnok.

„Miért is sietett annyira Seb?” – kezdett kérdéssel Hill egykori csapattársa, Jacques Villeneuve, aki 1997-ben nyerte meg a címet. „Fel kellett ismernie, hogy Verstappen öt másodpercet kapott. Már bocsánat, de ez Vettel sara.”

A szókimondó kanadai a Red Bull pilótájával is elégedetlen volt, akit korábbi megmozdulásáért Kimi Raikkönennel szemben súlyosabban szankcionált volna: „Már egy ideje nem kapott Verstappen rendes büntetést. Tönkretette Kimi versenyét, ezért öt másodperc túlságosan kevés” – érvelt Villeneuve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: