DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Toro Rosso beszólt Alonsónak

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy Fernando Alonso nyilvánosan kritizálta a Hondát annak gyenge teljesítménye miatt. Suzukában a Honda jelenlegi partnere törlesztett egy kicsit a spanyolnak.

A kétszeres világbajnok spanyol pilóta (döntő többségében jogos, bár kissé túlságosan is kendőzetlen) kritikáira sosem vágott vissza a Honda a McLarennél töltött három, sikertelen szezon során. A 2016-os, átmeneti javulás után 2017 megint a szenvedés szezonja lett, különösen az első fele, a japán gyártó motorja lassú és megbízhatatlan volt.

Az egyre frusztráltabb Fernando Alonso sosem rejtette véka alá véleményét. Az egyik legemlékezetesebb, durva kritikája a 2015-ös Japán Nagydíjon, tehát éppen a motorszállító hazai versenyén hangzott el a csapatrádión át, amikor is az egyenesben az előzte meg a spanyolt, aki csak akarta. A kétszeres bajnok nehezen viselte és GP2-es motornak nevezte a Honda egységét.

2015-ben GP2-es motornak nevezte a Hondát

Alonso minden követ megmozgatott, hogy a McLaren megszabadulhasson a japán erőforrásoktól és ezt tavaly ősszel sikerült is nyélbe ütniük. A Toro Rosso szerződött a Hondával, Woking pedig a Renault-val. Az évadnyitó, Ausztrál Nagydíjon úgy is tűnt, hogy kifizetődik a váltás, Alonso egy remek ötödik helyezéssel nyitott, míg a Toro Rosso-Hondák csak szenvedtek, a mérleg egy utolsó hely és egy kiesés.

Ekkor hangzott el a levezető körben Alonso örömittas mondata, amivel kicsit odaszúrt az előző évi szállítónak, hogy „most már harcolhatunk”. A folytatás azonban egyáltalán nem így alakult. Az autó egyre lejjebb csúszott a rangsorban, most már a pontszerzés is kemény dió a szebb napokat is látott McLaren istálló számára, ezzel egy időben pedig a Honda folyamatos, látható fejlődést produkált.

Az erősorrendben hetek óta egyértelműen a McLaren előtt foglal helyet a faenzai istálló, a Honda-motor pedig egyre inkább lábra kap. Legutóbb, Suzukában a két McLaren már a Q1-ben kiesett, miközben a két Toro Rosso simán továbbjutott az időmérő döntő szakaszába, ahol végül a hatodik és hetedik helyet szerezték meg. Nem is hagyta ki a Twitteren a ziccert a gárda és odabökött egyet a spanyol ásznak.

A Twitteren üzent a Toro Rosso Alonsónak


„Most már harcolhatunk a Q3-ban!” – posztolta a Toro Rosso a kvalifikációs edzést követően. Az egyértelmű utalás egy Alonso elleni szúrás volt, de végül a sors úgy hozta, hogy a vasárnapi verseny végén a faenzaiak sem nevethettek, mivel a rosszul megválasztott stratégia, illetve gumiproblémák miatt végül a csapat a kitűnő rajthely ellenére is lemaradt a pontszerzésről.

Ettől függetlenül a motor egyértelműen fejlődik, a Toro Rosso előrébb áll a rangsorban, mint a McLaren (bár a remek idénykezdésnek köszönhetően a pontversenyben még a wokingiak állnak jobban), a pontokat vasárnap osztják. Ebből pedig egy sem jutott ezúttal Gaslynak és Hartley-nak, így kicsit visszaütött egy nappal korábbi Twitter-bejegyzésük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: