DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nullázás lett a Honda legjobb időmérőjéből

Nem érzik, hogy különösebb hibát vétettek volna, mégis hátrafelé haladt a mezőnyben a Japán Nagydíj során a Toro Rosso két pilótája, így a remek rajthelyezések ellenére sem jött össze a pontszerzés otthon a Hondának.

Brendon Hartley a 6., Pierre Gasly pedig a 7. helyen zárta a szombati időmérőt Suzukában, ami nemcsak ránézésre tűnt erős eredménynek, hanem a statisztikák szerint is: amióta a Honda 2015-ben motorszállítóként visszatért a Formula-1-be, egyszer sem fordult még elő, hogy mindkét autójuk az első hét rajthelyről induljon. Korábbi legjobbjuk a 7. és a 8. rajtkocka bebiztosítása volt a McLarennel a 2016-os és a 2017-es Magyar Nagydíjon. Ám hiába az ígéretes kezdés, mégis üres kézzel távozott a Red Bull fiókcsapata a Honda hazai pályájáról, amiben Gasly szerint a hibás taktikának is van némi szerepe.

gasly



„Jól rajtoltam, amely során sikerült megelőznöm Brendont, és az egész első etap remekül sikerült. Romain [Grosjean] mögött haladva is jónak éreztem az autót, de aztán túl sokáig halogattuk a kerékcserét. Ennek az volt az oka, hogy nem akartunk forgalomba kerülni, ám így végül többen is elénk vágtak. A bokszkiállás után élveztem az első pár kört, utána viszont óriási hólyagosodás jelentkezett a hátsó gumijaimon, így onnantól már csak próbáltam túlélni. Valószínűleg nem a legjobb döntéseket hoztuk, de utólag már könnyű okosnak lenni” – vélekedett a francia, aki néhány körrel a leintés előtt veszítette el a 10. helyet Carlos Sainz Renault-jával szemben.

Hartley-nak sem jött össze szezonja harmadik pontszerzése, az új-zélandi napja ráadásul csapattársáéval ellentétben már a gyenge elrugaszkodásnál lejtmenetet vett. „Nem érzem, hogy különösebben rosszul csináltam volna a dolgokat a rajtnál, de egyszerűen nem tudtam erőt vinni az autóba. Az első etapban nem volt valami jó a tapadásom, és a gyenge kigyorsításaim miatt sok időt veszítettem. A másodikban aztán forgalomban találtam magam, és bár megelőztem mindkét Williamst, végül beragadtam Marcus [Ericsson] mögé. Nagy kár, hogy a tegnapi ígéretes időmérős eredmény után most mindkét autó lemaradt a pontokról” – bosszankodott Hartley, aki még mindig várja, hogy a csapat döntsön 2019-es sorsáról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: