DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Todt: Bottas fegyelmezettebb, mint Barrichello

Az FIA elnöke úgy gondolja, hogy a Mercedes csapatutasítása őszinte és indokolt volt Szocsiban. Jean Todt még a Ferrari csapatfőnökeként nem egyszer segítette így Michael Schumachert.

A Ferrari egykori sikerkovácsát a Bottas-Hamilton elengedés a 2002-es ausztriai esetre emlékeztette, amikor az ő irányítása alatt álló két Ferrari cserélt helyet az utolsó métereken a leintés előtt. Így adta át a győzelmet Rubens Barrichello Michael Schumachernek (aki egyébként toronymagasan vezetett a világbajnoki összetettben).

Tizenhat évvel ezelőtt a média és a rajongók is felháborodtak a Scuderia kendőzetlen eljárásán, ez pedig ahhoz vezetett, hogy a Formula-1-ben betiltották a csapatutasításokat (az más kérdés, hogy burkolt formában továbbra is fennmaradt, gondoljunk csak a 2010-es Német Nagydíjra). Mára ismét szabadon utasítható a második számú versenyző, hogy engedje el jobban favorizált társát.

Jean Todt őszintén kezelte a csapatutasítások ügyét és vállalta a felelősséget


Todt a mostani és a 2002-es esetet is testközelből láthatta (Barrichellónak konkrétan az akkori francia csapatfőnök adta az utasítást személyesen, hogy engedje el Schumachert a világbajnoki cím miatt). „Igen, láttam, mi történt, ez egy őszinte és megalapozott elhatározás volt. A különbség csak annyi, hogy Bottas sokkal fegyelmezettebben viselkedett, mint Barrichello 2002-ben” – vélekedik az FIA elnöke.

„Értelmetlen ennyit beszélni erről, mivel a csapatjáték mindig is a Formula-1 része volt. A legfontosabb, hogy ez nem marad rejtve a nézők előtt. Mindig is kellemetlen volt ilyen taktikát alkalmaznom az én időmben, de mindig megpróbáltam őszintén kezelni a dolgot” – tette hozzá Jean Todt. Ebben egyet kell, hogy értsünk vele, sosem rejtette véka alá, amikor ő maga döntött úgy, hogy Barrichellónak el kell engednie Schumachert (túl gyakran nem volt erre szükség).

Nico Rosberg azonban felhívta a figyelmet a csapatutasítások árnyoldalára is. „Igazán rossz, ha valakit kettes számú pilótának bélyegeznek. A magabiztossága elszáll és mentálisan is nagyon nehéz megbirkózni ezzel. Remélem, Valtteri túllép ezen és kiváló teljesítménnyel jelentkezik az utolsó versenyeken” – mutatott rá a 2016-os világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: