DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ocont megbüntették, Vettel nyert egy helyet

A piros zászló hatálya alatt szabadedzésen elkövetett vétségért három hellyel hátraküldik Esteban Ocont: a francia alig lépte túl a megengedett deltaidőt egy félreértés miatt, de büntetés így is járt neki.

A helyszínen levő Formula-1-es média már az időmérő előtt beszámolt róla, hogy Esteban Ocont berendelték a stewardok: a francia pilóta a harmadik szabadedzésen követett el vétséget, amikor nem lassított elegendően a Nico Hülkenberg balesete után lengetett piros zászló hatálya alatt.

Mivel a szabadedzést rövidesen követte az időmérő, a büntetést csak a kvalifikáció után osztották ki: a Q3-ba jutó, ott nyolcadik helyre kvalifikáló Ocont három hellyel hátrasorolják a rajtrácson, valamint két büntetőpontot írnak szuperlicenszére, amelyen ezek az első egységek 12 hónapos periódus során – hasonló vétségért ugyanezt a büntetést kapta Daniel Ricciardo Ausztráliában.



A stewardok közleményéből kiderül, hogy a francia három miniszektorban volt gyorsabb a megengedett deltaidőnél, mielőtt a 4-es kanyar után kapcsolt és lassított. Ezekben a miniszektorokban 1,68 másodperccel lépte túl a limitidőt. Mivel a szabálysértés csak kis mértékű volt, a stewardok enyhébb büntetést osztottak ki a franciára.

A versenyző tájékoztatta a versenybírákat, hogy félreértette a rádióban hallható sípoló hangot: úgy gondolta, túlságosan lassú, ezért gyorsított a 4-es kanyar után, hogy behozza a deltaidőt. 

Esteban Ocon a hátrasorolással együtt 11. pozícióból kezdi meg a Japán Nagydíjat, így a katasztrofális időmérőt teljesítő Sebastian Vettel nyert egy pozíciót, az eredetileg kilencedikként kvalifikáló német örökli a nyolcadik rajtkockát. Sergio Perez és Charlec Leclerc nyer még egy-egy pozíciót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: