DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ocon: Ötödik lehettem volna, eltaktikáztuk

Az F1 „B-ligájának” első helyéért hajtott ma Esteban Ocon, ám ennek egy büntetés és egy stratégiai hiba is keresztbe tett. A hátrasorolásért vállalta a felelősséget, de azért csapatának is odaszúrt.

Hiába volt tele potenciállal Esteban Ocon mai napja, a francia pilóta végül csak a tizenegyedik rajtkockába állhat be a Japán Nagydíj holnapi futamán. Egy utólagos hátrasorolást még a harmadik szabadedzésen elkövetett gyorshajtásért kapott, amikor a Nico Hülkenberg által balesettel előidézett piros zászlóra reagált hibásan.

ocon-action-suzuka-2018



„A deltaidőt figyelembe véve, Nico mellett elhaladva tartottam a boksz felé. Eléggé lassan mentem, de aztán sípolást hallottam, ami összezavart. Normál esetben időmérőn lehet ilyet hallani, amikor késésben vagyok a deltaidőhöz képest. Most az történt, hogy túl gyors voltam, és amikor ezt észrevéve visszalassítottam, már szóltak, hogy késő volt. Ez részben rajtam, részben a csapaton múlt, mert nem szóltak időben. Nem kommunikáltunk jól, kicsit sok volt a pánik. Mindannyian csalódottak vagyunk a történtek miatt” – mesélte.

Oconnak ma nem akartak összejönni a dolgai, ugyanis a büntetés mellett a Q3-ban alkalmazott stratégiája sem az elvártak szerint alakult. Csapatával folyamatosan száradó pályára számított, ezért a megszokottnál több üzemanyagot kapott, ám az időjárás keresztbe húzta számításaikat, és egyre több esőt zúdított a pályára. Ebből fakadóan az etap első felében lehetett a leggyorsabb köröket megfutni, amit a francia többletsúllyal teljesített. Szerinte közvetlenül az élmezőny mögött is végezhetett volna.

„Nem voltunk benne biztosak, hogy jó gumikon vagyunk, mivel a Ferrari átmenetiken ment ki, de végül jónak bizonyult a döntésünk. Több körre elegendő üzemanyagot töltöttünk az autóba, mivel azt gondoltuk, hogy száradni fog a pálya. [Az élmezőny mögött] mindhárom szabadedzésen mi voltunk a leggyorsabbak, ezért egyértelműen megvolt a tempónk az ötödik helyhez” – idézte a csalódott pilótát a crash.net.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: