DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Hamiltoné a pole, Vettel a sűrűjéből indul

A kiszámíthatatlanul alakuló körülmények ellenére papírforma szerint zárult Hamilton időmérője, aki pole-ból várja a Japán Nagydíj rajtját. Vettellel bakizott a Ferrari, a német csak a kilencedik.

A szombati, harmadik szabadedzés esőfelhői eltávolodtak a pálya felől, az időmérő edzés immár száraz pályán vette kezdetét Japánban, a Formula-1 idei tizenhetedik fordulóján. Az első néhány percnyi körözgetést követően Sebastian Vettel okozott izgalmas pillanatokat a Ferrari szurkolóinak, aki a hajtűkanyar bejárati szakaszában meglepően lassú tempóval forgott meg. Ez mindössze egy apró hibának számít Marcus Ericsson botlásához képest, aki közvetlenül ez után az S-kanyarok végén, a Dunlopban leszaladt a pályáról, és a gumifalban végezte. Nyolc perc elteltével rövid piros zászlós szakasz következett.

ericsson-bukas-japan-q1



1:28,7-es idővel ekkor Hamilton állt az élen, őt Vettel három, Valtteri Bottas pedig közel hat tizedre követte. A Q1 végén esőt jelentettek a pálya több pontján is, ami így külön izgalmakat hozott az egyébként is vérre menő középmezőny életébe. A leintésre a legnagyobb meglepetést Nico Hülkenberg kiesése okozta, a német autóját vélhetően nem sikerült százszázalékosra hozni a korábban elszenvedett balesetet követően. A williamses Lance Stroll villantott egyet a végén, aki az utolsó bejutó helyen átcsusszant a Q2-be, miközben az élmezőnyben már nem történt változás.

A második szakasz kezdetén továbbra is csepergett az eső, ám az első pillanatokban mindössze a Mercedesek és a Ferrarik hajtottak a pályára. Daniel Ricciardót – mondhatni megszokott módon – műszaki hibával toltak végig a bokszutcán, aki így mért idő nélkül a sor végére került. Frusztráltságának a garázsból kisétálva - Szujó Zoltán szavaival élve - egy méhészborz üvöltéssel adott hangot. Oroszország után ismét viszonylag eseménytelenül alakult a Q2, az első kifutások után a levegőben ismét sűrűsödtek az esőcseppek, így a sorrend a végére semmit nem változott. Jól helyezkedtek, így Q3-ba jutottak a Force Indiák és a Toro Rossók is, kiesett viszont többek között Ricciardo és Charles Leclerc is, utóbbi levezető körén még egy 360 fokos piruettet is bemutatott.

japan-q2-esocsepp

A nedvességnek és a szélnek köszönhetően igazán trükkös körülmények a harmadik szakaszra alakultak ki. Miközben a Mercedesek slicken hajtottak pályára, addig a Ferrarik átmeneti esős gumikat szereltek autóikra. Ez hamar hibának bizonyult, a pálya továbbra sem volt elég vizes az intermediate-ek számára, így a vörösök egy felvezető kört eldobva visszahajtottak a bokszba. Eközben Hamilton és Bottas ugrott az első sorba, őket Verstappen követte. Kimi Raikkönen – immár slickeken - a negyedik helyre ugrott, míg Vettelen egyre nőtt a nyomás: a német elhibázta második kísérletét, így öt perccel a vége előtt mindössze a kilencedik helyen állt. 

A mai utolsó köröket sokan ujjtördelve várták, ám a tűzijáték helyett mindössze poroszkálást kaptunk: felerősödött az eső, így érdemi változás már nem, csak csúszkálás zajlott a pályán. Óriási hiba ez így Vettelék részéről, az 5-ös számú Ferrari a kilencedik helyről indul majd.

japan-idojaras-kvali

Az élen semmilyen meglepetés nem történt, Hamiltoné lett a pole, őt Bottas és Verstappen követi. Parádés ötödik helyet húzott be Romain Grosjean, de a Honda sem szégyenkezhet, ugyanis a fejlesztett motorral a Toro Rossók hatodik-hetedik helyen zártak.

f1-japan-kvali-ered2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: