DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hamilton: Nevetséges a gumihelyzet

Nyilvánosan győzködte a Pirellit Lewis Hamilton, aki azt szeretné elérni, hogy ismét többkiállásos stratégiákat lássunk a versenyeken. Erre egy nagyon egyszerű megoldással állt elő.

Úgy tűnik, hogy Lewis Hamilton magára öltötte a szurkolók szócsövének szerepét, ezért Oroszország után ismét szóvá tette a Formula-1-ben uralkodó, futamokat ellaposító gumihelyzet problémáját. Az F1 idei szezonjában 16 futamból 13 alkalommal olyan pilóta nyert, aki egykiállásos stratégiával versenyzett, ez pedig Hamilton szerint röhejes. Megoldásként azt tanácsolta a Pirellinek, hogy egyrészt készítsenek jelentősen puhább keverékeket, másrészt hozzák vissza az idén nyáron már használt, vékonyabb futófelületű abroncsokat.

hamilton-pitstop2-2018



„Nagyszerűen működnek ezen a pályán a gumik, de tovább kell unszolnom a Pirellit, mert ez az egykiállásos téma egyszerűen nevetséges. Szerintem jövőre három lépcsővel puhábbakra kellene váltaniuk. Legyenek ennyivel puhábbak, hogy minimum két kiállást lássunk versenyenként. Ez több tapadást és nagyobb kihívást is eredményezne, miközben a vékonyabb futófelülettel kevesebb hólyagosodást látnánk. Így talán könnyebb lenne szélárnyékban autózni, és jobb lenne a verseny” – magyarázta a Mercedes pilótája.

A Pirelli már az idei évre is a Hamilton által emlegetett irányba mozdult el: tavalyhoz képest minden keverékét egy lépéssel puhábbra kalibrálta, ráadásul a hiperlágyat is felvette a palettára. A témában korábban Mario Isola, a Pirelli motorsportért felelős igazgatója is megszólalt: szerinte azért nem látunk többkiállásos stratégiákat, mert mostanra a csapatok már mesteri szinten bánnak az abroncsokkal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: