DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Honda újra japán pilótát hozna az F1-be

Már négy éve nincs az F1-es mezőnyben japán versenyző. A Honda azonban szeretne ezen változtatni. Megkeveri a kártyákat a gyártó akarata például a Toro Rosso pilótaválasztásánál?

2014-ben fordult elő utoljára, hogy japán pilótát láthattunk a száguldó cirkusz mezőnyében. Satoru Nakajima óta szinte nem telt el úgy szezon, hogy ne lett volna a szigetországból érkezett pilótája valamelyik istállónak, ám 2015 óta ez a helyzet. Az utolsó fecske, Kamui Kobayashi még dobogóra is állhatott 2012-ben (éppen hazai nagydíján), de végül ő sem tudta megvetni lábát a Formula-1-ben.

A Hondának jelenleg két juniorpilótája szerepel a Formula-2-es sorozatban, de egyelőre sem Nirei Fukuzumi, sem Tadasuke Makino nem váltja meg a világot az F1 előszobájában. Egyikük sem rendelkezik még a szuperlicenszhez szükséges pontokkal, így óriási valószínűséggel 2019-ben még nem gondolkodhat bennük a gyártó. A motor határozottan egyre jobb, így a gyártó elkezdhet odafigyelni hazai versenyzőire is.

Pedig kellene japán pilóta a mezőnybe, legalábbis a Honda szerint. „Egyértelműen fontos lenne, hogy szerepeljen japán versenyző a Formula-1-ben. Országunk és a japán motorsport számára is rendkívüli fontossággal bírna” – nyilatkozta Masashi Yamamoto, a Honda motorsportigazgatója.

Kobayashi egyetlen dobogós helyezését hazai közönség előtt szerezte


Makino a 13., Fukuzumi pedig a 17. helyet foglalja el az összetett pontversenyben a Formula-2-es bajnokságban, előbbi már futamgyőzelemmel is rendelkezik, szeptemberben, Monzában vitte el a pálmát. Fukuzumi egyidőben a japán Super Formula-sorozatban is versenyez, egyelőre úgy tűnik, a gyártó úgy számol, hogy 2019-ben továbbra is mindketten az F2 mezőnyét erősítik.

„Sok új szabályt kellett megszokniuk a számukra új szériában, például a repülő rajtokat és így tovább. De mindketten kitűnő pilóták, fényes jövő áll előttük, mi pedig folyamatosan segítünk nekik a fejlődésben” – tette hozzá Yamamoto.

Nektek ki volt a kedvenc japán versenyzőtök a Formula-1-ben?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: