DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Meghiúsult Raikkönen mexikói Sauber-tesztje

Bár a csapattal való szerződése hivatalosan csak 2019-ben lép életbe, nemrég reális opcióként merült fel, hogy Kimi Raikkönen még ebben a hónapban, októberben kipróbálhassa a Sauber autóját egy teszten.

A pár nap múlva 39. életévébe belépő finn pilótának már csak öt versenye van hátra a Ferrari színeiben, mielőtt további két szezonban az Alfa Romeo Saubernél folytatná a várakozásoknál hosszabbra nyúló F1-es pályafutását. A Ferrari kötelékétől így nem szakad el teljesen, hiszen a hinwili alakulat a maranellóiak fiókcsapatának számít, s egyre fokozódik technikai partnerségük. Ennek köszönhetően lazult fel közöttük az információ- és a személyi átáramlás. Így került idén a Sauber kötelékébe a Ferrari korábbi főtervezője, Simone Resta is, akinek jelenléte a hírek szerint nagyban ösztönözte Raikkönen döntését.

raikkonen



Az pedig még kevésbé meglepő, hogy a jelenleg még a Saubernél vezető Charles Leclerc időnként átugrik tesztelni a Ferrariba, hiszen az olaszok tehetségnevelő programjában nevelkedett, jövőre pedig már hivatalos versenyzőjükké lép elő. Leclerc legutóbb szeptember végén is vezethette a piros autót, amikor a csapat a Paul Ricardon teljesített egy gumitesztet a Pirellivel, pedig erre a programra előzetesen Raikkönen volt kijelölve, aki végül átadta a helyét.

Ez viszont csak felerősítette azon sejtéseket, hogy a Ferrari hamarosan viszonozza a szívességet, és a Sauber rendelkezésére bocsátja Raikkönent egy hasonló alkalomra. A svájci istálló ugyanis a Mexikói Nagydíjat követő kedden, október 30-án marad ott a közép-amerikai pályán egy egynapos Pirelli-teszte, s a paddockban el is kezdtek suttogni arról, hogy ez ideális pillanat lenne Raikkönen csapathoz való visszatérésére. A finn közben már üléspróbán is járt a svájci otthonától kőhajításnyira található hinwili bázison, azaz a felek között tényleg felmerült egy idei teszt lehetősége.

A csapatfőnök, Frederic Vasseur is elismerte ezt, azonban most megerősítette, hogy a készülődés ellenére mégsem fog összejönni az idő előtti összeállás a csapat és Raikkönen között. „A szponzorációs érdekellentétek miatt nem lehetséges megoldani” – árulta el a francia szakember az Auto Motor und Sportnak. Az azonban még mindig benne van a pakliban, hogy a szezonzárót követő teszten, Abu Dhabiban megpróbálják ezt tető alá hozni, hiszen az idény lezárultával már könnyebb lesz a finnt felmenteni ferraris kötelezettségei alól. „Ezt illetően is meg kell még egyeznünk a Ferrarival és a szponzorokkal” – fogalmazott óvatosan Vasseur.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: