DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Egész héten új motorját bütykölte a Honda

Hazai versenyén kimagaslóan akar szerepelni a japán márka, ezért pedig mindent megtesz. A hétvégére időzített, akár fél másodpercet is jelentő fejlesztési csomagot egész héten próbapadon nyúzták.

Küszöbön áll a Honda legújabb motorfejlesztési csomagjának első éles bevetése, amelyhez nagy reményeket fűz a gyártó mellett a Toro Rosso és a Red Bull is. Bár az Orosz Nagydíj pénteki napján már próbálgatták, az erőforrás tényleges debütálását a japánok stílusosan a hazai versenyükre, a Japán Nagydíjra időzítették.

 tororosso-szerel-pit-2018



„Határozottan azt látom, hogy előrelépést jelent” – idézte a Toro Rosso pilótáját, Pierre Gaslyt a motorsport.com. „Azt még nem tudjuk, hogy mekkorát, de az irány pozitív. A finomhangolás miatt azonban még mennünk kell vele, hogy még több teljesítményt nyerjünk ki belőle. Egy körön már Szocsiban is jónak tűnt, remélhetőleg itt is ugyanez lesz a helyzet. Ez az első alkalom, hogy a teljes versenyhétvégén bevetjük, majd meglátjuk, hogyan teljesít. Én mindenesetre optimistább vagyok, mint korábban.”

A Hondának természetesen a hazai forduló a legfőbb prioritása, ezért az új csomagot az előző hétvégén, Oroszországban csak egy próba erejéig szerelték be. A tesztelés során kiderült, hogy az erőforrás hajlamos a vibrációra, ezért finomhangolásra van szüksége, mielőtt versenykörülmények között bevetik. „Igen, ez az egyik terület, amelyen javítani kell. Szocsi óta tesztpadon dolgoztak rajta, holnap reggel elmondom, javult-e” – helyeselt Gasly.

„Sakurában tesztpadon láttuk a motort” – tette hozzá a másik Toro Rosso-pilóta, Brendon Hartley. „Tudjuk, hogy egész héten dolgoztak rajta, így izgatottan várjuk a fejleményeket.”

Ha a Szocsiban látott pénteki erőviszonyoknak hihetünk, akkor a Honda új csomagja akár 4-5 tizedmásodperces gyorsulást is eredményezhet a Toro Rossónak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: