DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Renault: Nem mi vagyunk felelősek Oconért

A Renault kitart amellett, hogy nem ők tehetnek az Esteban Ocon körül kialakult helyzetről, annak ellenére sem, hogy nyár közepén, habár csak szóban, de megegyeztek a francia leszerződtetéséről.

A jelek szerint Esteban Ocon lesz az, aki áldozatául esik a Formula–1 idei pilótakeringőjének. A francia versenyzőnek ugyanis, míg nyár közepén még megígérték a Renault egyik ülését, azt végül Daniel Ricciardo kapta meg, majd nem sokkal később a Force Indiát is kivásárolták alóla. Így az is előfordulhat, hogy Ocon jövőre ülés nélkül marad.

A Renault vezérigazgatója, Cyril Abiteboul a Motorsport Magazinnak adott interjújában elmondta, igazságtalannak tartja azt, hogy kifejezetten csapatát okolják az Oconnal történtek miatt. „Úgy gondolom, hogy Esteban a kedvezőtlen körülmények áldozata lett. Meggyőződésem, hogy emiatt nem csak a Renault a felelős és csak egy nagyon kis szerepet játszott ebben az egészben” – jelentette ki Abiteboul, hozzátéve, hogy „az igaz, hogy mi is benne vagyunk, de csak egy nagyon kis részét alkotjuk a történetnek, éppen ezért ezt a tényt nem kell felnagyítani.”



A vezérigazgató szerint az embereknek azt sem szabad elfelejteni, hogy elsősorban a Mercedes volt az, aki nem alkalmazta azt a pilótát, akinek egyébként Toto Wolff a menedzsere, ahogy azt sem, hogy a stuttgarti csapatnak is köze volt a Force India nyári kötéltáncához.

Toto Wolff kezdetben a McLarennél szerette volna elhelyezni védencét, ám mivel a Renault is érdekelt lett Ocon leszerződtetésében, így kérésükre elvetették a wokingi lehetőséget. A Mercedes csapatfőnöke később ezt a „kézfogást” okolta Ocon egyre reménytelenebb helyzete miatt. „Egy kész szerződés és egy kézfogáson alapuló, közös megegyezés volt a biztosíték arra, hogy Esteban nem megy egy másik csapathoz, de végül ez a megállapodás nem a megbeszéltek szerint alakult” - magyarázta nemrég Toto Wolff, hozzátéve, hogy ha komoly csapatok és vállatok között születik egy döntés, akkor a feleknek illene ahhoz tartaniuk magukat.

Amikor Abiteboult erről a bizonyos kézfogásról kérdezték, a francia visszafogottan nyilatkozott, mondván nem szeretné tovább folytatni a történetet, mert így soha nem fog véget érni.

Tudom, hogy Toto egy nagy név a Formula–1-ben, és látom, hogy most küzd ezzel a problémával. Azzal is tisztában vagyok, hogy nem titkoltuk, nagyon is érdekel Esteban, és ez a jövőben sem fog változni. Amellett viszont továbbra is ki fogok tartani, hogy nem írtunk alá semmilyen szerződést, ellenkező esetben Toto azt megtámadhatta volna” - hangsúlyozta Abiteboul, aki ismét arra kért mindenkit, hogy ne túlozzák el a Renault szerepét és felelősségét abban, ami Esteban Oconnal történt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: