DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Tost: A Honda már most a Renault előtt

Tavaly mindenki megmosolyogta a japán gyártót, amikor azt tűzte ki célul, hogy 2018 folyamán a rivális Renault elé akar kerülni teljesítményben. Úgy tűnik, sikerült betartani ígéretüket.

Éveken át látványosan a leggyengébb erőforrással jelentkezett a Honda a Formula-1-ben, a McLaren mellett töltött három év során szinte kizárólag a szenvedés jutott számukra (egy-két 2016-os felvillanáson kívül). Az ambíciójuk azonban egy pillanatra sem csökkent, sőt a kudarcok még keményebb munkára sarkallták a japán szakembereket.

Idén már némi eredményét is láthattuk ennek, leginkább Pierre Gaslynak sikerült több ízben is nagyot villantania a Toro Rosso-Hondával. A japán gyártó legutóbbi fejlesztése a jelek szerint remekül sikerült, pedig még a finomhangolás várat magára. Szocsiban a pénteki napon a faenzaiak kipróbálták a fejlesztett erőforrást, ami egyébként a 2019-es motor alapját képezi majd és nagyon elégedettek voltak az egység teljesítményével.

A Honda a jelek szerint a Renault elé került és további előrelépésre készül


A Toro Rosso csapatfőnöke szerint óriási előrelépés az új erőforrás, amivel a japánok a Renault elé kerültek. „A Honda nagyot ugrott előre. Pénteken kipróbáltuk az új specifikációjú motort és valóban fantasztikus. Az egység erősebb, mint a Renault erőforrása” – nyilatkozta Franz Tost az Autosport szakoldalon.

„Mivel úgyis a mezőny végéről indultunk volna, visszaszereltük a második variánsú erőforrást, hogy addig is kíméljük a legújabb verziót és elvégezhessük rajta a finomhangolásokat. Suzukában viszont bevetjük” – tette hozzá Tost.

A Red Bull jövőre szintén a Honda erőforrásait használja majd. A bikák valahogy végigszenvedik még ezt az évet a francia egységekkel (Max Verstappen éles vitába keveredett Cyril Abiteboullal, a Renault F1-es főnökével), aztán jövőre meglátjuk, hogy valóban átlépi-e a Red Bull a Honda-motorral a franciákat. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: