DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Száraz pályán hódított az esőmenő

Főnöke nem győzi dicsérni Max Verstappent a vasárnapi F1-es futamon mutatott teljesítményéért. Horner szerint a holland fenegyerek úgy kerülgette riválisait, mintha esőben mentek volna.

Huszonegy éves kora ellenére bajnokhoz méltó formában autózott Max Verstappen a hétvégi Orosz Nagydíjon. A vasárnap születésnapját ünneplő holland pilóta motorcsere miatt a tizenkilencedik helyről volt kénytelen nekivágni a versenynek, ám ennek a hátrasorolásnak köszönhetjük, hogy szemtanúi lehettünk azoknak a köröknek, amiket Christian Horner „fergetegesnek” nevezett.

 verstappen-szocsi-lead-2018



„A huszonegyedik születésnapján úgy vezetett, mint egy veterán” – ismerte el pilótája teljesítményét a Red Bull csapatfőnöke. „A nyolcadik körre már az ötödik helyen állt, amihez hasonló felzárkózást hosszú ideje nem láttam. Ahogy kívülről, belülről kerülgette az autókat, úgy nézett ki, mintha esős verseny lenne. Mindig ott van a kockázat, de ő nagyon-nagyon határozott és hatékony volt. Voltak már nagyszerű versenyei, de most vadász üzemmódban ment, aztán a tizennegyedik körtől a negyvenkettedikig vezette is a futamot. Kár a kötelező bokszkiállásért, mert hihetetlen jól óvta a gumikat.”

Hornerékben megfordult a huncut gondolat, hogy még tovább kint tartják a bokszkiállás nélkül élen álló hollandot, de ennek stratégiailag nem lett volna értelme, hiszen maximum az utolsó körre mindenképp fel kellett volna rakniuk egy eltérő keménységű keveréket. „Eljátszottunk a gondolattal, de már nagyon a határon voltunk, jelezte is, hogy kezdenek elfogyni a gumik. Ezek a keverékek váratlanul veszítenek a teljesítményükből. Arra gondoltunk, hogy kiállunk, aztán ha az utolsó tíz körben bejön a biztonsági autó, akkor nagyon jó helyzetben leszünk. Erre végül nem került sor.”

Ha nem lettek volna a motorcseréért járó rajtbüntetések, könnyen lehet, hogy a Red Bull-ok a harmadik-negyedik helyen befutó maranellóiak levesébe is bele köptek volna. „Megnyerni nagyon nehéz lett volna a versenyt, de a Ferrarira sokkal nagyobb nyomást tudtunk volna helyezni” – tette hozzá Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: