DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Orosz Nagydíj: A rajtrács tíz büntetés után

Öt utolsó helyes, egy tízhelyes, három öthelyes és egy háromhelyes rajtbüntetést osztottak ki Szocsiban hat versenyzőnek. Követni szinte lehetetlen, de mutatjuk, hogy áll fel végül a rajtsorrend.

A Mercedes kisajátította az első sort az Orosz Nagydíj kvalifikációján, a meglepetést a több mint fél másodperces előny mellett az okozta, hogy Lewis Hamilton helyett Valtteri Bottas szerezte a pole-pozíciót. A második sorban a Ferrari, a harmadikban pedig papírforma szerint a Red Bull következne – csakhogy a bikák is a büntetettek hosszú sorában vannak, ezért a Q1 után pályára sem mentek, így Kevin Magnussen és Esteban Ocon sorakozik fel az ötödik-hatodik helyen. A Haas és Force India mellett a Sauber is két autóval indul az első tízből.

A rajtrács szokatlanul fest, mivel számos motorcsere miatti rajtbüntetést osztottak ki Szocsiban – a Formula-1-es szezon utolsó szakaszában járunk, amikor a mezőny tagjai kezdenek kifogyni a komponensekből, és megszaporodnak a hátrasorolások. A Q1 és Q2 meglehetősen eseménytelenül alakult Szocsiban, mivel a mezőny egynegyede úgy vágott neki a kvalifikációnak, hogy nem volt tétje számára az eredménynek.



Összesen hat versenyzőt büntettek, szembetűnő, hogy a gyári Renault-versenyzők kivételével az összes Renault- és Honda-motoros autót. Hogy megértsük, miért alakult így a rajtrács második fele, érdemes kronológiai sorrendben haladni: első körben öten, Fernando Alonso, a két Red Bull és két Toro Rosso kapott büntetést teljes motorcsere miatt. Az ő sorrendjüket a rajtrácson az határozza meg, milyen rendben léptek pályára az első szabadedzésen: a csatát és a 16. rajthelyet Alonso nyerte, úgy, hogy nem is ő, hanem Lando Norris vezette autóját péntek délelőtt.

Volt még három váltócsere a két Red Bull és Stoffel Vandoorne esetében, ami öthelyes rajtbüntetést ér – utóbbi pilóta ténylegesen csak egy pozíciót veszített. Max Verstappen rajthelyéhez szabadedzésen elkövetett sárga zászlós kihágás miatt még három pozíciót hozzáadtak, így ő került volna az utolsó kockába: Brendon Hartley autójába azonban a teljes cserén felül bekerült még egy turbófeltöltő (10 hely), így végül ő kerül a mezőny legvégére.

A büntetésekből a legtöbbet a két Williams profitál, Szirotkin öt, Stroll hat hellyel indul előrébb, mint ahol az időmérőn végzett.

Az Orosz Nagydíj rajtrácsa:

1.

Valtteri Bottas

 

 

 

Mercedes

 

 

 

 

2.

Lewis Hamilton

 

 

 

Mercedes

3.

Sebastian Vettel

 

 

 

Ferrari

 

 

 

 

4.

Kimi Raikkönen

 

 

 

Ferrari

5.

Kevin Magnussen

 

 

 

Haas

 

 

 

 

6.

Esteban Ocon

 

 

 

Force India

7.

Charles Leclerc

 

 

 

Sauber

 

 

 

 

8.

Sergio Perez

 

 

 

Force India

9.

Romain Grosjean

 

 

 

Haas

 

 

 

 

10.

Marcus Ericsson

 

 

 

Sauber

11.

Carlos Sainz

 

 

 

Renault

 

 

 

 

12.

Nico Hülkenberg

 

 

 

Renault

13.

Szergej Szirotkin

 

 

 

Williams

 

 

 

 

14.

Lance Stroll

 

 

 

Williams

15.

Stoffel Vandoorne*

 

 

 

McLaren

 

 

 

 

16.

Fernando Alonso*

 

 

 

McLaren

17.

Pierre Gasly*

 

 

 

Toro Rosso

 

 

 

 

18.

Daniel Ricciardo*

 

 

 

Red Bull

19.

Max Verstappen*

 

 

 

Red Bull

 

 

 

 

20.

Brendon Hartley*

 

 

 

Toro Rosso

 

*rajtbüntetés

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: