DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Ecclestone: Túl olasz a Ferrari, ezért nem nyer

A jelenlegi csapatvezetés a 90-es évekre emlékezteti a korábbi F1-vezért: annak idején is akkor történt javulás, mikor megérkezett a csapathoz a francia Jean Todt és más külföldi szakemberek.

Az Orosz Nagydíjon a Formula-1 korábbi vezére, Bernie Ecclestone újra feltűnt a versenypályán, és ha már jelen volt, nyilatkozott is egy aktuális kérdésről: arról, miért csúszik ki lépésről lépésre a világbajnoki cím teljesen a szezon első részében még nagy esélyesnek tűnő Ferrari kezéből.

„Túl olasz. A minap mondtam valakinek, hogy megint olyan, mint régen volt” – válaszolt Ecclestone az ESPN-nek arra a kérdésre, mire vezethető vissza a Ferrari alulteljesítése. A „régen” alatt a 80-as évekre és a 90-es évtized elejére gondolt, az istálló sikertelen időszakára Michael Schumacher érkezése előtt. „Ugyanez ment akkoriban, aztán megjött Todt, és elkezdte rendbe szedni a dolgokat. Michael (Schumacher) irányította a csapatot, nem érvényesült túlzottan az olasz hatás. Más volt, mint most, és úgy látom, hiányzik ez az összeállítás.”



Michael Schumacher idejében a Ferrari legfontosabb figurái a francia csapatfőnök, Jean Todt, a brit műszaki igazgató, Ross Brawn, valamint a dél-afrikai főtervező, Rory Byrne voltak. Jelenleg a két legfontosabb posztot, a csapatfőnök és technikai igazgató szerepét olaszok, Maurizio Arrivabene és Mattia Binotto töltik be, és olasz a teljes szakembergárda többsége is.

A Mercedesszel összehasonlítva Ecclestone azt is hibának tartja, hogy a Ferrari nagyfőnökei túlságosan beleszólnak a versenycsapat működésébe, míg a rivális márka szinte mindent rábíz Toto Wolffra: „A Ferrari teljesen más utat jár a Mercedeshez képest. A Mercedesnek olyan csapata van, amely kizárólag a versenyzéssel foglalkozik, semmi köze a gyártóhoz. A Ferrari viszont nagyon nézi az autógyártó részleget, többé-kevésbé a Formula-1-es szereplésükkel akarják összhangba hozni. Máshogyan működnek” – magyarázta Ecclestone.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: