DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vettel öt századdal az élen, de nagyon erősnek tűnik a Mercedes

Minimális előnnyel végzett az Orosz Nagydíj első szabadedzésének élén Sebastian Vettel Max Verstappen előtt, de a két Mercedes jóval keményebb gumikon is versenyképesnek tűnt.

Jó pár tesztpilóta lehetőséget kapott az Orosz Nagydíj első szabadedzésén péntek délelőtt, bár Lando Norris és Antonio Giovinazzi már úgy ülhetett be a McLarenbe és a Sauberbe, hogy zsebben volt a jövő évi szerződésük - Nicholas Latifi és Artem Markelov viszont "csak" fejlesztő és tesztpilótaként körözhetett Szocsiban.

Összességében meglehetősen lassan indult az edzés, majdnem fél óra telt el, mire megérkeztek a nagycsapatok a pályára és addig sem sok mért időt láttunk - Kimi Raikkönen 1:37,0-ja volt az első, amit érdemes volt feljegyezni, erre válaszolt 1:37,2-vel Lewis Hamilton. Ahogy azonban bemelegedett mindenki, ezt az időt természetesen jócskán megjavította az élmezőny, Ricciardo 1:35,6-tal vette át a vezetést, miközben a McLarenre és Fernando Alonsóra Lando Norris hozta rá a szívbajt, amikor egy hibája után épphogy elkerülte a falat.

na



A legtöbb pilóta azért panaszkodott kisebb-nagyobb beállítási problémákra, volt min dolgozni a csapatoknak, Sebastian Vettel például azt jelezte, hogy hullámzik a motorerő - nem is ment jól a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull is gyorsabb volt az edzés első felében. Ahogy azt megszokhattuk, a gyakorlás közepén következett a szünet, amikor a csapatoknak vissza kellett adniuk a Pirellinek az addig használt gumikat, ezt követően azonban kissé felélénkültek a dolgok, egyre nagyobb lett a forgalom a pályán.

Beszédes volt, hogy a két Mercedes a lágy, míg a többiek a hiperlágy abroncsokat részesítették előnyben és a Hamilton-Bottas páros ennek ellenére tartani tudta a lépést - jól látszott, hogy eltérő taktikán van a világbajnok istálló két pilótája. Már fél óra sem volt hátra, amikor Vettel beletalált egy körbe és 1:34,4-gyel az élre állt, de Verstappen nem sokkal később válaszolni tudott és gyakorlatilag ugyanilyen kört futott, ezzel jelezte, hogy a Red Bull-lal bizony lehet, hogy számolni kell ezen a hétvégén.

Innentől nagy események már nem történtek, bár érdemes megvizsgálni a csapattársakat egymáshoz képest, főleg ami az újoncokat illeti: Lando Norris legyőzte Stoffel Vandoorne-t, Antonio Giovinazzi legyőzte a sokat hibázó Charles Leclerc-t. A Mercedesekre végül fel sem kerültek a hiperlágy abroncsok, Hamilton úgy kapott három, Bottas pedig öt tizedmásodpercet Vettel hiperlágyas körétől, hogy a lágy keveréket használta, ami azért komoly jelzésértékkel bírhat a hétvége további részére.

Kimi Raikkönen az első hatba sem fért be végül, megelőzte őt Esteban Ocon, igaz, a finn sem tette fel a hiperlágyakat, ő az ultralágyakon futotta leggyorsabb körét - a leglassabbnak ezúttal a Williams tűnik az első tapasztalatok alapján.

Az első szabadedzés végeredménye:

fp1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: