DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Tűz ütött ki a Haas garázsában

Gumimelegítő paplanok gyulladtak meg a Haas garázsában az F1-es Orosz Nagydíj pénteki napján. Személyi sérülés nem történt, ám a csapat több szettnyi abroncsot elveszített.

Nagy riadalommal kezdődött a Haas hétvégéje, ugyanis péntek hajnalban az egyik csapat éjjeli őre arra lett figyelmes, hogy az amerikai alakulat garázsában lángok csaptak fel. Több más istálló őrével összefogva az éjszakai műszak együtt oltotta el a tüzet, ami így szerencsére csak egy apró területen okozott károkat. Az Autosport értesülései szerint a Haas egyik gumimelegítő paplanokat vezérlő eszköze gyulladt ki, így két, Kevin Magnussennek szánt gumiszett menthetetlenül megrongálódott.

gumibala-f1-szett

Két ilyen oszlopnyi abroncs veszett kárba


„Egyelőre nem tudjuk, hogy mi történt, mivel minden elégett” – nyilatkozta az esetről a csapatfőnök, Günther Steiner. „Nem akarunk következtetéseket levonni. Tudtommal egy éjjeli őr vette észre, aztán többen összefogtak és eloltották. Szerencsés helyzet volt, jó, hogy együtt megoldották. Ha a gumik is lángra kapnak, sokkal nehezebb dolguk lett volna.”

Egy rivális csapatban rögtön felmerült a gyanú, hogy a tűzesetet éjszakára bekapcsolt gumimelegítő paplan okozhatta, amit a szabályok tiltanak. Az előírások szerint a gumik tárolása 60°C-on történik, amit két órára 80°C-ra, egy órával kezdés előtt pedig 110°C-ra tekerhetnek fel. Steiner tagadta vádakat, bevallása szerint a paplanokat az előírásoknak megfelelően, készenléti üzemmódban tárolták.

„Nem voltak bekapcsolva. Be voltak dugva, különben tűz sem lett volna, de stand by üzemmódra állítottuk őket. Reggel a srácok egyszerűen csak bekapcsolják őket, de mostantól mindet kihúzzuk” – tette hozzá.

A csapat hivatalos kérvényt nyújtott be az FIA felé, hogy a két megsérült szettet pótolhassák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: