DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Marciello: Vettel nincs Alonso, Hamilton és Kubica szintjén

Leclerc már az első évben legyőzi a négyszeres világbajnokot, vélekedik az egykori Ferrari-védenc, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Úgy véli, Vettel fölénye Raikkönenhez képest nem ér sokat.

A Ferrari egykori akadémistája, Raffaele Marciello először a közösségi médiában osztott meg egy posztot: „A Red Bull 2014-es szituációját látjuk majd megismétlődni Charles és Seb szereplésével” – írta, utalva arra, hogy négy éve a Toro Rossótól érkező Daniel Ricciardo legyőzte a bajnoki pontversenyben a négyszeres világbajnokot.

Marciello azon versenyzők közé tartozik, akik hatalmas tehetségként kezdték, végül azonban sosem jutottak el a Formula-1-be. Az olasz 2013-ban fölényes Formula-3-as Európa-bajnoki címet szerzett, majd a GP2-ben szerepelt három évben keresztül kevésbé kirívó eredményességgel. 2015-ben a Sauberrel számos pénteki szabadedzésen indult, de a Ferrari támogatása ellenére sem nyílt esélye F1-es ülésre. A még mindig csupán 23 esztendős versenyző GT-kre váltott, idén a Blancpain Sprint Cup bajnoka lett. Az olaszt a Formula Passion kérdezte meg, a tweet valódi-e:

„Igen, megerősíthetem, hogy 100 %-ban. Vettelt sohasem tartottam Hamilton, Alonso vagy akár Kubica szintjének. Meg vagyok győződve róla, hogy mikor Charles megérkezik a Ferrarihoz, rögtön le fogja tudni győzni őt. Azt hiszem, ha a Ferrari nem nyeri meg a bajnoki címet idén, azért csak Sebastian lesz felelős. Amikor a Red Bullnál szerezte a címeket, Mark Webber volt mellette, nem egy bajnok. Az autójuk pedig sokkal jobb volt mindenki másénál” – fogalmazta meg markáns véleményét Marciello.

Marciello 2014-ben, a Ferrari-akadémia tagjaként


„Ha matekozunk és kivesszük azt a két-három hibát, amelyeket Vettel elkövetett ebben a szezonban, nem valami nehéz megtalálni azt a 40 pontot, amely elválasztja Hamiltontól” – támasztotta alá, hogy a németnek vezetnie kellene az összetettet. „Az is világos, hogy a bokszfalon elkövettek stratégiai hibákat, de ugyanez többé-kevésbé megtörtént a Mercedesnél is. Mindig a versenyző az, aki az autót vezeti, és ő az, aki kérheti, hogy maradjon még kint, mert a gumijai továbbra is jó állapotban vannak.”

Milyen eredménnyel zárul Ricciardo és Vettel, valamint Raikkönen és Vettel összehasonlítása? „Ricciardo jobb, amit végül a pályán is láttunk. Vitába lehet persze szállni, és azt mondani, hogy az az autó inkább Daniel stílusának kedvezett, nem Sebastianénak, de mondhatunk, amit akarunk, egy igazi bajnok mindig tud alkalmazkodni.”

„A Raikkönennel való összehasonlítás ellenben nem túl megbízható. Amikor Abu Dhabiban teszteltem 2014-ben, hét tizeddel gyorsabb voltam Kiminél, ez viszont nem jelentette, hogy erősebb is vagyok nála. Egyszerűen égtem a vágytól, hogy a határokat feszegessem a pályán. Kimiből valószínűleg már elveszett ez a motiváció. Jó összehasonlítást tehetünk Fernandóval (Alonso), aki mindig Raikkönen előtt volt. Szóval igaz, hogy Vettel is legyőzi Kimit, de nem mindig, a különbség köztük pedig kisebb” – hozta be az egyenletbe Alonsót is Marciello.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: