DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

McLaren: Világbajnok lehet Sainzból és Norrisból is

Gil de Ferran elismerte, kockázatot vállaltak a jövő évi pilótapárossal, ugyanakkor meg van győződve arról, hogy mindkét pilótára fényes jövő vár az F1-ben. Alonso feltételezett beleszólásáról is beszélt.

A McLaren teljesen új pilótapárossal készül a 2019-es szezonra: a rendkívül tapasztalt Fernando Alonso és az istállóval régóta együtt dolgozó Stoffel Vandoorne duóját egy fiatal és egy egészen fiatal versenyzőre cserélik, a 24 éves Carlos Sainzra és a még mindig csupán 18 esztendős Lando Norrisra. Adta magát a kérdés, melyet Gil de Ferrannak, a McLaren sportigazgatójának tettek fel: nem bosszulja meg magát, hogy egyik autóba nem ültetnek rutinosabb versenyzőt?

„Igaz, hogy Carlos még mindig nagyon fiatal, Lando pedig nála is fiatalabb, ez viszont érdekes kockázatvállalás egy olyan csapat részéről, mint a McLaren. Természetesen hiszünk abban, hogy Sainzból világbajnok lehet, ez alapján választottuk a versenyzőinket. Ha nem hinnénk ebben, nem ők vezetnék az autóinkat” – mondta a spanyol AS-nek De Ferran.



Sainz közismerten jó kapcsolatot ápol honfitársával, Alonsóval, ezért megalapozottnak tűnik a feltételezés, hogy a kétszeres világbajnoknak ráhatása volt a döntésre. A kétszeres CART-bajnok brazil ezt cáfolta:

„Nem, nem Fernando volt. Lehetőségünk támadt, hogy leigazoljuk Carlost, mikor elérhetővé vált, aztán az eredményeire pillantottunk, és arra, milyen jól szerepelt számos csapattársa ellen. Akkor azt gondoltuk, itt egy fickó, aki nagyon fiatal, még mindig fejlődik. Ennek ellenére a következő már ötödik éve lesz az F1-ben. Carlos intelligens srác, ezért gondoltuk, hogy nagyszerű lehetőségünk van vele.”

A McLaren szemében a jövő letéteményese azonban kétségtelenül saját pilótaprogramjának neveltje, Norris: „Hosszú távban gondolkodunk a versenyzőinkkel, különösen Lando esetében, aki páratlan tehetség. Nagyon sikeres volt karrierje minden szakaszában, azt hiszem, igazam van, ha azt mondom, hogy ő minden idők legfiatalabb gokartvilágbajnoka. Ahányszor új autóba ül, mindig nagyon gyorsan alkalmazkodik. Rettentő fiatal, de érettnek mutatkozik a kormány mögött, ahogy Formula-2-es szezonja során láthattuk” – mondta De Ferran, hangsúlyozva: „Jól választottunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: