DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Red Bull is dobhatja az új Renault-t

Bár Szingapúrban a remek időmérőt és versenyeredményt is részben a fejlesztett Renault-erőforrásnak köszönhette a Red Bull, könnyen lehet, hogy ismét visszaváltanak a régebbi motorra.

Max Verstappen kiemelkedően jól szerepelt az elmúlt hétvégén, ennek eredménye egy kitűnő második helyezés lett. Ugyanakkor egyáltalán nem zajlott problémamentesen a három nap, a hollandnak az időmérőn és a versenyen is gondjai akadtak a C-specifikációjú, erősebb, de kockázatosabb motorral, amely magasabb teljesítménnyel, ám nagyobb megbízhatósági rizikóval rendelkezik.

Nagy valószínűséggel a motor programozásával akadtak gondok, aminek következtében a sebességváltó rendre magától üresbe kapcsolt, védve az eszközt a meghibásodástól. A jelenség akkor volt megfigyelhető, amikor nem teljes gázon használták az erőforrást, emiatt a verseny elején Verstappen majdnem feladta a futamot.

Jól jönne a plusz lóerő, de Horner szerint elképzelhető, hogy egyelőre hanyagolják a C-specifikációs motort


A bikák mindenképpen ki akarják javítani a hibát, ha pedig ez nem sikerül Szocsi előtt, akkor a csapatfőnök úgy gondolja, inkább a B-variánsból kérnek új egységet. Ha lehet, igyekeznek a frissített motorral folytatni, Oroszországban ugyanis a hosszú egyenesekben jól jönne a plusz lóerő.

„Reméljük, sikerül a következő nagydíjhétvégéig úrrá lennünk a problémákon, hogy ugyanezt a motort használhassuk. Ellenkező esetben nagyobb esélye van, hogy a B-specifikációt szereljük be. Meglátjuk, hogy mennek majd a dolgaink Szocsiban, de sajnos egyelőre úgy néz ki, nem ússzuk meg büntetés nélkül” – nyilatkozta Christian Horner.

„Úgy vélem, a probléma a nyomatékkal volt, ami nem volt megfelelően optimalizálva. Ez a gond a teljes hétvégén végigkísért minket, legtöbbször a lassú körökön. De a nyomatékkal kapcsolatos gondok többször is aszinkronitást okoztak a váltónál, ami üresbe kapcsolt” – tette hozzá a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: