DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Lowe a húsz pontszerzőt is támogatja

A Formula-1 szabályrendszerének egyik kérdőjele, hogy a következő években megváltozik-e a pontrendszer. Van aki szerint jó, ahogy most van, ám többen a kiterjesztés mellett kardoskodnak.

A kis- és középcsapatok helyezkednek leginkább arra az álláspontra, hogy ne csak az első tíz helyezettet díjazzák, hanem tizenöt, akár mind a húsz pilóta is részesüljön pontokban. Ezt leginkább azzal támasztják alá, hogy a tizedik helytől hátrébb látható csaták is jóval élvezetesebbek lennének.

Legutóbb a Belga Nagydíjon történt olyan, hogy Daniel Ricciardo, a rajtbaleset utáni javítás miatt összeszedett két körös hátránya miatt a versenytáv felénél kiállt a versenyből. Ez azért történt, mert az istálló számára addigra világossá vált, hogy lehetetlen lenne az első tíz közé kerülnie.

A Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe leginkább azért növelné meg a pontszerzők számát, mert gárdájának pilótái, Lance Stroll és Szergej Szirotkin döntő többségében a 12. és 17. hely között végeznek, ezzel viszont semmilyen elismerés vagy jutalom nem jár, pedig befejezik a futamot.

Sokkal több izgalmat tartogatna a középmezőny csatározása


„Leginkább emiatt javasolnám, hogy a nemzetközi szövetségnek felül kéne bírálnia a jelenlegi pontrendszert. Biztos vagyok benne, hogy pozitív hatása lenne. Úgy vélem, a jelenlegi szisztéma meglehetősen aránytalan. Ha a legjobb tizenöt, vagy akár mind a húsz pilóta részesülne pontokban, az lenne a jó” – nyilatkozta Paddy Lowe a Motorsport.com szakoldalnak.

„Idén az az egyik legfontosabb eredményünk, hogy általában mindkét autónk meglátja a kockás zászlót, sokkal megbízhatóbban teljesítünk, mint vetélytársaink, de ezt nem díjazza a jelenlegi rendszer. Pedig a srácoknak rengeteg munkájuk van abban, hogy versenyautóink végigbírják a távot. Óriási ösztönzés lenne mindenki számára, ha ez pontokban is megjelenne” – tette hozzá a technikai igazgató.

Valószínűleg ez a téma még többször is elő fog kerülni a következő hónapokban, években.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: