DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Megtörtént: Leclerc lesz Vettel csapattársa 2019-ben

Kimi Raikkönen Ferraritól való év végi távozásával és Sauberhez való csatlakozásával már minden egy irányba mutatott, és nem is kellett sokat várni a hivatalos hírre: Charles Leclerc 2019-től Sebastian Vettel csapattársa lesz.

leclerc_1



A még mindig csak 20 éves Leclerc a Formula-2 tavalyi domináns megnyerését követően az idei szezonkezdetkor debütált a Formula-1-ben a Sauber pilótájaként, és néhány tanulófutamot követően azonnal felvette a ritmust, gyakran pontot szerezve a mezőny második felébe tartozó autóval – legjobb eredménye mostanáig a Bakuban szerzett 6. hely.

A monacói születésű pilóta évek óta a Ferrari versenyzői akadémiájának berkein belül fejlődik, így a maranellói istálló F1-es autóját is volt már alkalma vezetni néhány teszt során. Az olaszok pilótaprogramjából eddig – főként rajtuk kívül álló okokból – még senki nem jutott el a csapat versenyzői üléséig: közismert, hogy a türelmetlen Sergio Perez inkább a McLarennel szerződött le 2013-ra, Jules Bianchi fényesnek jósolt jövőjét pedig 2014-es halálos kiementelű suzukai balesete foszlatta szerte tragikus körülmények között.  

Most a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene jelentette be rövid közleményben, hogy Leclerc 2019-től versenyzőként csatlakozik a Ferrarihoz, ahol így Sebastian Vettel csapattársa lesz. A monacói és Raikkönen így tulajdonképpen helyet cserélnek az év végén.

A Ferraritól rendkívül szokatlan, hogy ilyen fiatal és ilyen kevés F1-es tapasztalattal rendelkező pilótát igazoljanak. Leclerc a következő szezon kezdetén 21 éves lesz, a csapattal pedig története során mindezidáig csupán egyetlen nála fiatalabb pilóta versenyzett: Ricardo Rodriguez még 1961-ben 19 és fél évesen debütált vörös szerelésben. 

A közlemény csak annyit jelent ki, hogy Leclerc "a következő Formula-1-es versenyszezonban" lesz a csapat pilótája, a szerződés időtartamára így nincs konkrét utalás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: