DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ha most sem sikerül Kubicának, feladja

Utoljára próbálkozik meg a Formula-1-es visszatéréssel Robert Kubica. Ha nem lesz a 2019-es rajtrácson állandó pilótaként, más kategóriák és szerepkörök után fog nézni.

Robert Kubica, aki súlyos 2011-es ralibalesete miatt nyolc éve nem indult Formula-1-es nagydíjon, tavaly nyáron kezdett el újra F1-es autókat tesztelni. Néhány hónap múltán nagyon valószínűnek tűnt az esélye, hogy a 33 éves lengyel versenyzőként tér vissza a királykategória paddockjába, de sem a Renault-nál, sem a Williamsnél nem szavaztak bizalmat neki, így végül tartalékpilótaként helyezkedett el utóbbi csapattal. Kubica jelenleg azon dolgozik, hogy 2019-ben állandó helye legyen, de ha ismét nem jár sikerrel, lemond tervéről.

„Nagyon sok időt és energiát fordítottam arra, hogy esélyt kapjak. A prioritás az, hogy a rajtrácson legyek Ausztráliában” – mondta Kubica az Autosport lapnak. „De ha ez nem történik meg, akkor egy másik bajnokságot, vagy másféle szerepet veszek fontolóra. Ahogy mondtam, most arra koncentrálok, hogy esélyt kapjak.”



„Amikor ennyi időt kihagysz, akkor normális, hogy szakaszonként veszed fel újra a ritmust. Ha a legjobb teniszezőnek hat évre abba kellene hagynia, akár bármilyen sérülés nélkül is, majd egy óra edzés után bedobnák a wimbledoni döntőbe, többet szenvedne, mint a rendszeresen játszó ellenfelek. Ha idén versenyeznék, akkor sokkal több időt töltöttem volna az autóban, és nem lennének kérdőjelek magammal kapcsolatban” – magyarázta egy példával Kubica, hogy képes lenne felvenni a ritmust, ha rendszeresen ülhetne autóban.

A rajongók tömkelege által vágyott visszatérésre nem csupán 2019-ben kerülhet sor, sőt jelenleg valószínűbbnek tűnik, hogy a lengyel jövőre nem fér be a keretbe, az idei szezon utolsó nagydíjain azonban rajthoz állhat. A csapat is megerősítette, hogy ha Lance Stroll elhagyja a Williamst az apja, Lawrence Stroll irányítása alá került Force India kedvéért – talán már Szingapúrban –, akkor tartalékosként Kubica veheti át a helyét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: