DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Statisztikák: Raikkönen halmozta a rekordokat Monzában

Régen szólt már egy futam olyannyira Kimi Raikkönenről, mint a legutóbbi Olasz Nagydíj - a finn remeklése a pályán és a számok világában is meglátszott. A Ferrari ehhez képest nem lehetett olyan büszke az eredményeire.

Újabb bizonyíték arra, hogy minden korábbinál gyorsabb a Formula-1: a monzai időmérőn Kimi Raikkönen 263,587 km/órás átlagsebességgel szerezte meg a pole-t, amivel felülmúlta Juan Pablo Montoya 2004-ben ugyanitt felállított korábbi 262,242 km/órás rekordját. A korábbi etalonnál egyébként a 2. és a 3. helyre kvalifikáló Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is gyorsabbak voltak.

39. életévéhez közeledve Raikkönen lett az F1 történetének 8. legidősebb pole-pozíciósa. A hőskor pilótáinak életkorával persze nehéz versengeni, a rekordot Giuseppe Farina tartja 47 évvel. Viszont a finn a legidősebb az elmúlt közel 24 évben, Nigel Mansell 1994-es adelaide-i rajtelsősége óta.

Mindeközben azonban Raikkönené lett az új rekord az első és az utolsó F1-es pole között eltelt idő tekintetében. Azóta, hogy a 2003-as Európa Nagydíjon először szerzett pole-t, a mostani monzai szombatig 15 év, 2 hónap és 4 nap telt el. Ezáltal két héttel átugrotta az eddigi csúcstartó Rubens Barrichello időintervallumát, amely az 1994-es spái és a 2009-es interlagosi hétvégék között terül el.

rai1



Raikkönen megszerezte 100. dobogóját a Formula-1-ben, ilyen magasságig pedig rajta kívül csak Michael Schumacher (155), Lewis Hamilton (128), Sebastian Vettel (107) és Alain Prost (106) jutottak. Ebből a 100-ból viszont a legutóbbi 30 dobogója győzelem nélkül csengett le – közel sincs senki másnak ilyen hosszú győzelem nélküli pódiumos sorozata.

Általában véve is üldözi a balszerencse a finneket Monzában: 13 különböző évben is állt az élen valamelyik pilótájuk az itteni futamon, mégsem tudtak egyszer sem nyerni.

A Ferrari 2000 óta először sajátította ki az első rajtsort az Olasz Nagydíjon. Egyúttal viszont 1996 óta először fordult elő, hogy nem nyerte meg a futamot az a csapat, amelynek pilótái az első két helyről rajtoltak Monzában – akkor a Williams botlott Michael Schumacher örömére.

A Scuderia pedig ezen a hétvégén megdöntötte saját sikertelenségi rekordját hazai pályáján: nyolc éve, vagyis 2010 óta nem szólt az olasz himnusz a Ferrarinak Monzában, ezt megelőzően pedig egy hétéves győzelem nélküli sorozat volt számukra a leghosszabb 1989 és 1995 között.

Lewis Hamilton ötödik győzelmét szerezte Monzában, ezzel utolérte a pálya eddigi csúcstartóját, Michael Schumachert. A brit viszont az első olyan pilóta, aki öt egymást követő évben is dobogóra állt itt.

Eközben az idei Olasz Nagydíj volt az első a hibridkorszak 2014-es kezdete óta, amikor a Mercedeseken kívül más autó is vezette a futamot. Raikkönen végül több körön át állt az élen ezen a versenyen (28), mint a szezon korábbi versenyein együttvéve (17).

rai2

A szezon során először nőtt 25 fölé a pontkülönbség a tabella listavezetője és üldözője között. Vettel és Hamilton egész mostanáig egy futamgyőzelemnyi távolságon belül maradtak egymáshoz, csak Monza után ugrott a különbség 30 pontra.

Jos Verstappen továbbra is a fia orra alá dörgölheti, hogy Monzában még mindig ő rendelkezik a jobb eredménnyel. Időbüntetése miatt Max Verstappent az 5. helyen rangsorolták, míg apja 4. lett az Arrowsszal 2000-ben.

Romain Grosjeant kizárták a 6. helyről, ami az első futamról való kizárás volt azóta, hogy a 2014-es szezonnyitó után elvették Daniel Ricciardo második helyét.

A történtek azt eredményezték, hogy Szergej Szirotkin fellépett a 10. helyre, ezzel megszerezte F1-es karrierje első pontját. Így az a furcsaság állt elő, hogy minden versenyző rendelkezik ponttal, aki eddig rajthoz állt a szezonban, amire korábban még egyetlen évadban sem volt példa. Persze ez annak is köszönhető, hogy mindezidáig még nem történt pilótacsere 2018-ban, amire azért még jó esély van a hátralévő futamokra, így akár el is illanhat ez a rekord. Arról nem is beszélve, hogy a Haas is fellebbezett Grosjean kizárása miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: