DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Ferrari nem jegelheti tovább a fedélzeti kamerát

Az FIA megtiltotta a Ferrarinak, így egyúttal minden más csapatnak is, hogy szárazjeget helyezzen el a fedélzeti kamerán, amellyel az egység indokolatlan működését próbálta orvosolni az olasz istálló.

A Scuderia idén alighanem a mezőny legerősebb gépét építette, melynek minden egyes paraméterét szeretnék titokban tartani a riválisok előtt, ezért letakarták egy szárazjéggel teli zacskóval a fedélzeti kamerát a garázsban. Ezt a megoldást már jó néhány verseny óta láthattuk, az elején még csak találgatások voltak, hogy mi is ezzel a Ferrari valódi célja, aztán kiderült, valójában miért is folyamodtak ehhez a meglehetősen furcsa megoldáshoz az olaszok.

Okos megoldás, kár, hogy az FIA tetszését nem nyerte el


Történt ugyanis, még egy 2017-es hétvégén, hogy miközben a szerelők levették a motorborítást az autóról, az egyik kamera önálló életre kelt, és felvételeket rögzített a Ferrari garázsban folyó munkálatairól, miközben a motorteret semmi sem takarta az autón. Az olaszok ettől annyira megijedtek, hogy azt találták ki, hogy egy zsák szárazjéggel próbálják meg lehűteni a kamerarendszer elektronikáját, hogy az túlmelegedés következtében többet ne tudjon „kémkedni”.

Azonban az FIA most betiltotta a vörösök megoldását az Auto Motor und Sport szerint, mondván a kamerának nincs szüksége semmiféle hűtésre, ráadásul blokkolja a látóterét is, így mostantól más megoldást kell találnia a Ferrarinak, amennyiben továbbra is ennyire elővigyázatosak szeretnének lenni, például hűthetnék a kamerát Kimi Raikkönen egyik jégkrémjével is. Persze az is lehet, hogy az egésznek semmi köze a kamerához, és a Ferrari csak egy olcsó trükkel próbálkozott, hogy valamiféle minimális előnyhöz jusson, de ezt már sosem tudjuk meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: