DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Whiting: Beszélünk majd Verstappen szavairól

Charlie Whiting szerint belefér a verseny közben az, amit Max Vertappen mondott a rádióban vasárnap, de azért beszélnek majd róla - a holland még mindig nem ért egyet a büntetésével.

Nagyon nehezen fogadta el az Olasz Nagydíjon Max Verstappen, hogy megbüntették, amiért túl keményen védezett Valtteri Bottasszal szemben - ezzel a büntetéssel veszítette el a harmadik helyét, sőt, végül a negyediket is. A holland pilóta azt mondta a rádióban, amikor közölték vele a büntetést, hogy "kinyírják a versenyzést" - erről kérdezte az Autosport Charlie Whitingot, az FIA F1-es versenyigazgatóját.

"Másodkézből hallottam, hogy mit mondott a rádióban. Szerintem nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani az olyan mondatoknak, amelyek az akció hevében hagyja el a pilóták száját, de biztos vagyok benne, hogy a következő versenyzői eligazításon egy kicsit fogunk erről beszélni. Viszont ahogy mondtam, a versenyzés hevében ez abszolút belefér" - magyarázta Whiting.

büntetés



Verstappen viszont higgadtabban sem ért egyet a döntéssel. "Természetesen visszanéztem és még mindig nem értek egyet vele" - mondta a holland a Ziggo TV-nek. "Talán néhány milliméterrel hagyhattam volna neki több helyet, de rajta volt a fehér vonalon. Viszont beszélhetünk erről akármeddig, már úgyis megszületett a döntés."

Amikor arról kérdezték, hogy szerinte módosítani kellene-e a szabályokon, érdekes választ adott: "Az egyik steward megbüntet, a másik ugyanazért nem, úgyhogy nem hiszem, hogy a szabályokról van szó" - fogalmazott Verstappen.

Whiting szerint a büntetésnek egyébként semmi köze nem volt ahhoz, hogy korábban már figyelmeztették a pilótát arra, hogy védekezésben közben ne vágja át a sikánt. "Megmondtuk a csapatoknak, hogy alapesetben egy ilyet megengedünk, kivéve persze ha ezzel nyer mondjuk valaki öt másodpercet, mert akkor egyet sem. De ezzel ő csak Bottas előtt maradt. Elméletben minden körben meg lehet ezt tenni, aztán mondani, hogy nem nyert vele pozíciót, közben pedig csak azért maradt elöl, mert levágta a sikánt."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: