DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Tíz jelöltje van a Toro Rossónak

A Red Bull juniorprogramnak nincs alkalmas növendéke, esélyesek azonban annál nagyobb számban szerepelnek a Toro Rosso „hosszú névsorán”. Vandoorne-tól Vergne-en át Kubicáig bárki kiköthet a csapatban, Helmut Marko egyetlen versenyzőt zárt ki.

Ki lesz a Toro Rosso két versenyzője jövőre? A kérdés megválaszolásához nagy bátorság kell: szinte biztos, hogy a 2019-es pilóták legalább egyikének neve meglepetést fog okozni. Pierre Gasly távozik a nagycsapathoz, a szakértők Brendon Hartley menesztésére számítanak, a Red Bull juniorprogram pedig nem tud felmutatni megfelelő tehetséget. A Toro Rosso kénytelen lesz házon kívülről válogatni, mint ahogyan tették 2017 végén épp Hartley esetében, aki bombameglepetésként került kétszeres WEC-bajnokként a Formula-1 körforgásába.

„Nincsen rövid névsorunk, egy hosszú névsorunk van! Tíz név szerepel rajta” – mondta a Speedweeknek Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója, akinek pilótakérdésekben is döntésjoga van. Az bizonyos, hogy Hartley is köztük szerepel, de Marko szűkszavúan célzott arra, a maradása fontos feltételhez kötött: „Jelentős javulásra van szükség tőle.”



Ami a többi jelöltet illeti, csak a pletykákra támaszkodhatunk: az elmúlt hetekben legalább tíz név felmerült az ülés várományosaként. A juniorprogram jelenleg legelőrébb járó tagja Dan Ticktum, a Formula-3 bajnokesélyese, de ő semmiképpen sem gyűjthet elegendő licenszpontot a bemutatkozáshoz. Azt mi tennénk hozzá: láttunk már olyan versenyzőt, aki ennek ellenére is ülést kapott.

A csapat korábban Lando Norrist nézte ki magának, miután azonban a 19 éves britet leigazolta a McLaren, épp az onnan kiszorult Stoffel Vandoorne került a képbe, akit Zak Brown McLaren-vezér be is ajánlott Faenzának. Két ex-Toro Rossó-s visszatérése is felmerült: Danyiil Kvjat a fő esélyesek egyike, Jean-Eric Vergne pedig a Formula-E bajnoki címével rendelkezik. A Formula-2 élmenője, Alexander Albon maga kínálkozott fel a csapatnak. Még a Williams tartalékpilótáját, Robert Kubicát is kapcsolatba hozták az üléssel. „Számomra ez inkább spekuláció. Sok minden történt augusztusban, de számomra nem nyíltak ki vagy záródtak be hirtelen ajtók” – mondta Kubica.

A pilótamozgások legpechesebb résztvevője Esteban Ocon, aki várhatóan Lance Stroll érkezése miatt távozik a Force Indiától. A franciát a Renault-hoz, majd a McLarenhez várták a bennfentesek, ám mindkét csapatnál hoppon maradt: a két istálló azt is elárulta, ennek oka Mercedes-szerződése, amely eddigi pályafutásában annyi szolgálatot tett Oconnak. Ezúttal Helmut Marko is kijelentette: kontraktusos helyzete miatt Ocon „valószínűleg nem” szerepel a mérlegelendő jelöltek között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: