DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Miért mentek tönkre ennyire Raikkönen gumijai?

Eső, Ericsson, Hamilton, Bottas, lágy keverék - nagyjából így lehetne címszavakban összefoglalni a Ferrari monzai futamgyőzelmébe kerülő probléma okát.

Váratlanul erős hólyagosodást mutatkozott Kimi Raikkönen gumijain az Olasz Nagydíjon, ami gyaorlatilag a futamgyőzelembe került a finn pilóta és a Ferrari számára. Mario Isola a Pirelli részéről elemezte a helyzetet és mondandóját röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy több összetevő együttállása okozta a problémát.

"Pénteken esős volt az első szabadedzés, így a csapatoknak minden munkát a második gyakorlásra kellett besűríteni. Akkor jött Ericsson balesete, így nagyjából egy óra maradt, ami alatt be kellett állítani az autót, kipróbálni mindkét gumikeveréket, erős köridőt futni és hosszú etapot produkálni megtankolt autóval" - magyarázta Isola.

RAI_1



Emiatt a Ferrarinak is kevesebb információja volt a lágy keverékről, főleg a tényleges hosszú etapon, hiszen ez mindössze tíz kört jelentett pénteken, amiből próbáltak következtetni, de a gumikopás természetesen nem feltétlenül lineárisan jelentkezik. Aztán Raikkönen a bokszkiállás után kemény munkára fogta a gumijait, hogy megakadályozza Lewis Hamilton elévágását, majd beszorult Valtteri Bottas mögé, ahol a turbulens levegő további problémákat okozott az abroncsainak.

Ehhez jön még az is, hogy a lágy keverék különösen érzékeny a hólyagosodásra, hiszen magasabb hőtartományban dolgozik igazán - mindezek összeadva vették el a győzelmet a Ferraritól, de tegyük hozzá azt is, hogy ők a Mercedesnél kevesebb szettet rendeltek a lágyakból, így még kevesebbet foglalkoztak velük pénteken.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: