DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Villeneuve a csapatutasításról: Ez már túl sok

Az 1997-es világbajnok élesen kritizálta a Mercedest azért, ahogy Valtteri Bottast felhasználta az F1-es Olasz Nagydíjon, de a lehetőségeit elpuskázó Ferrarihoz is volt egy-két keresetlen szava.

A minapi monzai futam középső szakaszában a kerékcseréjével még váró Valtteri Bottas egyértelmű utasítást kapott a Mercedestől: maga mögött kellett tartania a bokszkiállását már megejtő Kimi Raikkönent. Ez később kulcsfontosságúnak bizonyult, hiszen egyfelől a finn alaposan elhasználta az abroncsait honfitársa mögött, másrészt Lewis Hamilton könnyebben fel tudott zárkózni rá, a hajrában pedig a frissebb gumikon meg is előzte a Ferrarit. Sokak zsebében kinyílt a bicska a Mercedes taktikája láttán – nincs ezzel másként a mindig szókimondó Jacques Villeneuve sem:

bot-rai-ham-monza-dppi-1



„Az a módszer, ahogy ez a győzelem összejött, rendkívül csalódáskeltő” – idézi a kanadai szavait a GrandPrix247.com szakportál. „Ez nem egy szép győzelem a Mercedes számára. Rendben vannak a csapatutasítások, de ez már túl sok. Úgy döntöttek, a csapattársat felhasználva teszik tönkre az ellenfelük versenyét, s mindehhez a rádión keresztül adták ki az utasítást! Aztán Hamiltonnak is szóltak, hogy Bottas segít neki az élen. Ez túl sok információ. Az elmúlt két versenyen így használták fel Bottast, itt az ideje, hogy a Ferrari is hasonlóképp játsszon.”

Az 1997-es világbajnok ugyanakkor a maranellói gárdának is beszólt az elpuskázott lehetőségeik miatt: „Az utóbbi négy futamon felsőbbrendű az autójuk, mégis csupán egyszer tudtak nyerni. Ez bosszantó. Nem tudnak előnyt kovácsolni akkor, amikor Hamilton szemlátomást kicsit maga alatt van. Nem lehet elpazarolni ezeket a lehetőségeket, mert bár most a Ferrari a legerősebb, de közel sem nagy az előnyük” – vélekedett Villeneuve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: