DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

McLaren: Aki nem fejlődik, hátrafelé lépked

A nemrég még világbajnokokat adó istálló 2012 óta egyszerűen nem találja önmagát. Fernando Alonso szerint az istálló hátrafelé halad és ezzel részben egyetért a vezérigazgató is.

Három éven át szenvedett a McLaren a Honda-erőforrással, ami lassú volt és megbízhatatlan. Úgy tűnt, karosszéria terén kifejezetten jó a versenyautó, csak a motor okozza a folyamatos alulteljesítést. Az idei évre azonban Renault-ra váltottak, amitől óriási fejlődést reméltek. 

Ez azonban nem következett be. Biztatóbb kezdést (Alonso ötödik lett Ausztráliában) követően gyorsan visszaesett a gárda teljesítménye, olyannyira, hogy immáron gyakran az utolsó öt között találjuk Fernnado Alonsót és Stoffel Vandoorne-t. Ezúttal egyértelműen a sasszé nem versenyképes, mert ugyanezzel a Renault-val a Red Bull három futamot nyert idén és rendszeresen a dobogós helyeken is feltűnik Verstappen és Ricciardo. Ráadásul a megbízhatósággal is komoly gondok vannak.

Belgium után Olaszországban is nullázott a McLaren


Idén ötven éves a McLaren első győzelme, a jubileum azonban sajnos pocsékul sikerül. Beletörődtek, hogy az idei év is tömény csalódásból áll, igyekeznek a jövő évi autót sokkal jobban megépíteni. Egyelőre azonban semmi előrelépés az istállónál, míg a riválisok szakadatlanul fejlődnek.

„Úgy vélem, a többi csapat gyorsabb ütemben fejleszt, mint mi. Emiatt úgy tűnik, mintha inkább visszafelé haladnánk. Mindenki másnak jobban sikerült a fejlődés, márpedig a Formula-1-ben ha valaki nem halad előre, akkor az rögtön hátrafelé lépked” – ismerte el Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója.

„Továbbra is igyekszünk javítani az autón, ami sajnos rettentő pocsékra sikeredett, a változtatásokra egyáltalán nem reagál normálisan” – tette hozzá Brown. A leendő technikai igazgató, James Key egyelőre nem kezdheti meg a munkát Wokingban, mivel a két istálló nem tudott megegyezni abban, mennyi idő múlva léphet (újra) munkába a szakember. A faenzaiak olyan árat kértek a gyors kezdésért cserébe, amit a McLaren elutasított.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: