DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Raikkönen: Szabadon versenyezhetünk Vettellel

Közel másfél év után ismét pole-pozíciót szerzett Kimi Raikkönen a Formula-1-ben, fantasztikus teljesítménnyel a Ferrari hazai közönsége előtt. Egyelőre nincs csapatutasítás, de nem ütközhetnek.

Az olasz szurkolók legnagyobb örömére, a Scuderia kisajátította az első rajtsort Monzában. A Ferrari 2010 óta (Fernando Alonso) nem indulhatott az első kockából hazai nagydíján, Kimi Raikkönen pedig utoljára 2006-ban csípte el a pole-pozíciót ezen a pályán. A finnt csapattársa szélárnyéka is segítette.

„Sebastian és én kitűnő csapatmunkát végeztünk ma, holnap pedig még többet szeretnénk. Az autó zseniálisan futott, minden jól ment, remélem ez ugyanígy folytatódik. Ma minden az időzítésen múlott, azon a néhány századmásodpercen, amit a szélárnyékkal nyerhetünk” – ismerte el a pályafutása 18. pole-pozícióját megszerző, veterán finn.

Raikkönen teljesítménye egyébként fantasztikus, 38 évesen és 10,5 hónaposan az utóbbi huszonnégy esztendő legidősebb kvalifikációs győztese, 1994-ben, Ausztráliában Nigel Mansell állt a rajtrács élén úgy, hogy már betöltötte akkor a negyvenegyedik életévét.

A Ferrari vajon megcseréli a két versenyzőt, ha a helyzet úgy hozza?


A népszerű finn viszont sosem kételkedett önmagában akkor sem, amikor kevésbé ment neki a szekér. „Mindig tudtam, hogy megvan a sebességem ahhoz, hogy újabb pole-pozíciót szerezzek. De a kvalifikációim leggyakrabban nem éppen problémamentesen zajlottak. Ma viszont minden összeállt, láthatjuk is az eredményét.”

„Nagyon örülök, de a pontokat holnap osztják. A 18. első rajtkockával kapcsolatos érzelmeim? Nem akkora hatalmas dolog, korábban tizenhétszer már álltam a mezőny legelején. Csapatutasítás? Szabadon versenyezhetünk egymás ellen Vettellel is, de tudjuk, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk. Nem lenne okos dolog bármelyik riválissal ütközni a futamon, különösen akkor nem, ha a csapattársam, nagy butaság lenne” – tért ki a négyszeres világbajnokra Raikkönen.

Vettel is hasonlóan gondolja. „Ha a pole-ból indul, szerintem győzhet. Hosszú verseny lesz, ő is nyerni akar, meg én is. Remélhetőleg kettőnk közül valamelyikünk győzni fog" - reagált a csapatutasítás kérdésére a négyszeres világbajnok német. De valóban nyerhet Raikkönen?

Azok után, hogy a Mercedes kimondva kimondatlanul elsősorban Hamiltonra figyel, a világbajnokság ezen szakaszában nagyon furcsa lenne, ha az Olasz Nagydíjat Kimi Raikkönen nyerné Sebastian Vettel előtt. Vasárnap meglátjuk, mihez kezd a két Ferrari-pilóta ezzel a helyzettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: