DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Rögtön leállt az új Renault-motor, de csak vaklárma volt

Szívéhez kapott a Red Bull az első monzai szabadedzés első körén, mikor Daniel Ricciardo autója motorerőt veszített. Hamar kiderült, hogy a probléma egy gyors programozással orvosolható.

A Renault az Olasz Nagydíjra elkészült továbbfejlesztett, C-spec néven hivatkozott motorjával, a gyári csapat azonban úgy döntött, nem használja a frissített erőforrást, mivel a B-spec megbízhatóbb nála. A partnercsapat Red Bull viszont beszerelte a becslések szerint monzai körön 0,3 másodperccel gyorsabb verziót. A csapatot borzalommal tölthette el, amikor azt látták, hogy Daniel Ricciardo legelső pénteki körén elveszíti a motorerőt. A probléma szerencsére nem volt olyan súlyos, amilyennek tűnt:

„Csak egy apró szoftverprobléma volt, amely következtében a motor biztonságos módba kapcsolt” – magyarázta Christian Horner csapatfőnök a Sky Sportsnak. „A számokhoz volt köze, így amint a számokat helyesbítettük, folytatni tudta. Egyszerű probléma volt, a motor biztonságos üzemmódba kapcsolt, ő lassú tempóban visszatért a bokszba, korrigáltuk a számokat, aztán mehetett ki újra. Még közelebbről megvizsgáljuk, de úgy láttam, a motor pozitív jeleket mutatott.”



Ricciardo – aki a motorcsere miatt kapott rajtbüntetése értelmében az utolsó helyről kezdi meg az Olasz Nagydíjat – kiemelte, az erőforrás a továbbiakban remekül működött:

„Az igazat megvallva csak az első körömön léptek fel problémák. Kijavítottuk őket, utána pedig már rendben voltunk. Megvizsgáljuk az adatokat, de én úgy éreztem, rendben volt. Kicsit közelebbről is meg kell néznünk, de úgy láttam, mutatott néhány pozitív jelet” – mondta a mérvadó, száraz második edzést hatodikként záró ausztrál. Hátrasorolása miatt kevesebb nyomás nehezedik rá, és valószínűleg a szombati időmérőn sem vesz részt: „A hozzáállásom nem változik, de valószínűleg nyugodtabb leszek, tudva, hogy csak versenyeznem kell. Az esélye, hogy holnap kvalifikálunk, csekély, hiszen úgy is az utolsó helyről fogunk indulni. Ezért csak a versenyetapokra koncentrálunk, nyugis így.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: