DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Palmer: A Force India pilótái igazi profik

A Force India hosszú hónapokon át a pénzügyi csőd szélén táncolt, ám az istálló fejlődött, a pilóták pedig folyamatosan kihozták a maximumot, ezzel bizonyították, hogy vérprofik a szakmában.

Jolyon Palmer, aki tavaly ilyenkor még a száguldó cirkusz mezőnyének tagja volt, mára a BBC egyik szakértője lett. Megemeli a kalapját a rózsaszín istálló két pilótája, Sergio Perez és Esteban Ocon előtt, akik pontosan tudták a nyár legelejétől, hogy hatalmas financiális gondok vannak, mégis remekül tűrték az extra stresszt és kitűnően teljesítettek a pályán.

A (Racing Point) Force India csapatfőnöke, Otmar Szafnauer a napokban elismerte, hogy szinte csak napok választották el a gárdát a pénzügyi összeomlástól. Ettől csak a Lawrence Stroll által vezetett konzorcium felvásárló szándéka mentette meg, most már ismét stabil lábakon áll az istálló és nyugodtan folyhat a munka.

Perez és Ocon sem roppant össze a bizonytalan helyzetben


A BBC szakértője szerint sokat elmond a versenyzők személyiségéről, hogy mennyire remekül mentek az igazán nehéz időszakban is. „Az egész szezonban kényelmetlenül érezhette magát Perez és Ocon is. Ma már tudjuk, hogy mennyire közel volt a Force India a csődhöz és olyan csapatban rettentő nehéz hozni a megfelelő teljesítményt, amelyik a szakadék szélén áll, szörnyű érzés ez egy pilótának” – írta Jolyon Palmer a BBC weboldalán.

„Hasonló helyzetben voltam 2015-ben a Lotusnál harmadik versenyzőként. Az egész évet meghatározta az utolsó pillanatig elhúzott, több szponzori szerződés, a pilóták számára elképesztően nehéz ezzel megbirkózni. A Force India versenyzői azonban hatalmas profizmusról tettek tanúságot, a legnehezebb időszakban is képesek voltak a maximumot nyújtani a pályán” – dicsérte az Ocon-Perez párost a tavaly még a Renault-nál versenyző szakértő.

„2014-ben először a Force Indiánál teszteltem Abu Dhabiban, így első kézből tudom, mennyire jól dolgoznak. De leginkább a remek légkört emelném ki, ami a csapaton belül uralkodik. Bizonyára ez segítette át őket a nehéz pillanatokon, jó látni, hogy újra biztosított a jövőjük, amit legutóbb egy szuper hétvégi teljesítménnyel húztak alá” – tette hozzá Palmer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: