DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Színorosz csapat lesz a Williamsből?

Strollék és a kanadai milliárdok elhagyják a történelmi múltú csapatot, amelynek tőkére lesz szüksége a folytatáshoz. Az eddigi pletykák pénzes orosz pilótákkal kapcsolták össze őket.

Lance Stroll már a következő nagydíjak valamelyikén – jelenleg úgy tűnik, Szingapúrban – elhagyhatja a Williams istállót, hogy csatlakozzon a Racing Point Force Indiához, melynek új tulajdonosi körét apja, Lawrence Stroll vezeti. A helyét sajtóhírek szerint a tartalékpilóta Robert Kubica veheti át az évad további részére, de a 2019-es teljes szezonra minden valószínűség szerint nem a lengyel versenyző kap lehetőséget.

A kanadai Stroll távozásával ugyanis a csapat 35 millió dollártól esik el, ráadásul a névadó szponzor, a Martini is kiszáll öt évad után. A Williams fennmaradása érdekében nem teheti meg, hogy ne olyan pilótát válasszon, aki jelentős szponzorpénzzel érkezik. Ez történt már 2018-ban is, mikor a fő esélyesnek tűnő Kubica helyett Szergej Szirotkin kapta meg az ülést. Bár Szirotkin helye nem betonbiztos jövőre, érdemes emlékezni arra, hogy év elején minden sajtóbeszámoló arról írt: az orosz pilóta két évre érkezik az SMP Racing 30 millió dolláros csomagjával.



Az F1-es média a másik üléssel is a nevelőszériákban fellelhető orosz pilótákat hozott kapcsolatba, így reális forgatókönyvnek tűnik, hogy két orosz vezessen jövőre a csapatnál, orosz szponzorokkal. A motorsport.com a Formula-2-es Artem Markelov és a Russian Time nevét említi, igaz, kitér arra, hogy utóbbi csapat az SMP Racing konkurense, így érdekellentét állhat fenn. Az F2-ben – előtte GP2-ben – ötödik szezonját töltő Markelov drasztikusan látja helyzetét: azt mondja, már túl sok időt töltött az utánpótlás-kategóriákban, ezért ha nem jut jövőre a Formula-1-be, befejezheti pályafutását.

„A híreket majd év végén tudjátok meg, mert egyelőre nem tudunk mindent 100 % pontossággal. De remélhetőleg lesznek lehetőségeink, hogy F1-es autót vezessek jövőre. Talán be fogom fejezni. Miért ne tenném? Vagy befejezem, vagy a Formula-1. Ez jól mutat leírva” – mondta a motorsport.com-nak a jelenleg Renault-nál tesztpilóta Markelov, akinek apja a jelenleg F2-es csapatként működő Russian Time egyik szponzora.

Az F1i.com is említi a 23 éves oroszt, a nála négy évvel fiatalabb honfitárssal, Nikita Mazepinnel együtt. Mazepin a Force India fejlesztőpilótája harmadik éve, dollármilliárdos apja, Dmitrij Mazepin pedig az idősebb Strollhoz hasonlóan meg akarta vásárolni az istállót. Miután nem járt sikerrel, a Mazepin-família csapatot válthat, és a Williamsnél köthetnek ki. Ugyanakkor a jelenleg GP3-ban versenyző Nikita Mazepin nem gyűjthet össze elegendő szuperlicenszpontot egy versenyüléshez jövőre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: