DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Renault sem gondolkodott Alonsóban

Pályafutása legnagyobb sikereit a Renault istálló színeiben érte el Fernando Alonso a Formula-1-ben, a franciák mégsem fontolgatták, hogy újra leszerződtetik a spanyolt. Miért nem?

A Red Bull-lal többször is szóba hozták az elmúlt hetekben a kétszeres világbajnok spanyol versenyzőt, főleg azután, hogy Daniel Ricciardo hivatalosan is bejelentette, hogy elhagyja az energiaitalos istállót. Végül Fernando Alonso inkább az F1-ből való távozást választotta, míg a bikák Pierre Gaslyt választották Max Verstappen csapattársának.

Némi szópárbaj is kialakult a sajtóban amiatt, hogy a Red Bull tett-e ajánlatot Alonsónak, vagy sem, Christian Horner mindenesetre azzal indokolta, miért nem szeretnék a nagynevű spanyolt saját istállójuknál tudni, hogy a kétszeres világbajnok eddig bármelyik csapatnál megfordult, ott káoszt okozott.

Mint a napokban kiderült, a gyári Renault sem szerette volna (újra) leszerződtetni Fernando Alonsót, de egészen más okból. Úgy vélik, a spanyol ász pályafutása olyan szakaszában van, ahol már nem várhat évekig egy nyerő autóra, mert kifut az időből. A Renault pedig előre tudja, hogy 2019-ben még semmi esélyük a győzelmekért harcolni, így nem is próbálkoztak magukhoz csábítani a mezőny egyik legjobb versenyzőjét.

Alonso csak a Renault-val, a gyári Renault csak Alonsóval ért a csúcsra


Végül Daniel Ricciardót sikerült kihalászniuk, de Hülkenberg csapattársaként még Esteban Ocon és Carlos Sainz is a kívánságlista elején szerepelt. Alonso 2003 és 2006 között kétszer is bajnok lett a franciákkal, majd 2008 és 2009 között ismét náluk szerepelt, jóval kevesebb sikerrel. Összesen 17 nagydíjgyőzelmet aratott a Renault színeiben, akik azonban hosszú távokban gondolkodnak.

„Őszinte leszek. Annak ellenére, hogy nagyon nagyra tartjuk Fernandót, valószínűleg a világ legjobb pilótáinak egyike, mégsem gondolkodtunk leszerződtetésén. Karrierje ezen pontján olyan autót akar, amivel azonnal a győzelmekért harcolhat. Ha ez nem valósul meg, további frusztrációt szülne nála” – nyilatkozta Cyril Abiteboul, az istálló ügyvezető igazgatója a Crash.net szakoldalon.

„Mi nem vagyunk ilyen jó helyzetben. Olyan versenyzőkre van szükségünk, akik megértik, hogy ez egy hosszú projekt és hosszú távon kitart és támogat minket. Nem hiszem, hogy Fernando ilyen ülést keresett volna, úgyhogy a rövid válaszom: nem, nem szerettük volna megszerezni” – tette hozzá Abiteboul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: