DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Semmit nem fejlődött a McLaren 2018-ban?

Újabb keserű hétvégén van túl a McLaren-Renault, az időmérő edzésen mindkét pilóta kihullott a Q1-ben, a versenyen pedig szintén csak a szenvedés jutott a wokingiaknak, egyelőre semmi, látható fejlődés.

Fernando Alonso futama már az első kanyarban véget ért, miután Nico Hülkenberg hátulról megtorpedózta a féktávon. Az összesen négy autót érintő tömegbalesetben szerencsére senkinek nem esett baja, de mindannyian nulláztak.

Ahogy a McLaren istálló is, Stoffel Vandoorne ugyanis egészen reménytelen teljesítményt nyújtva, még a Williamsektől is alaposan lemaradva a teljesen utolsó, 15. pozícióban futott be. A belga hazai közönség előtt így a kvalifikációs utolsó hely után a versenyen sem volt képes megelőzni senkit.

A McLaren ötödik helyezéssel kezdte a szezont, most már a pontszerzés is problémás


A legutóbbi nyolc versenyből mindössze három alkalommal gyűjtött pontot a McLaren, a csapat válságban van, az autó aerodinamikailag és motorikusan sem erős. Reménytelenül kezd lemaradni a konstruktőri negyedik helyért vívott harcban, belga pilótája szerint sokkal rosszabb már nem lehetne a helyzet.

„Ennél rosszabb hétvégét nem is produkálhattunk volna. Láthattuk, hogy a teljesítményünk nagyon messze van a jótól. Igazából magyarázatunk sincsen rá. A valóság az, hogy az év eleje óta semmit sem fejlődtünk. A többiekhez viszonyítva abszolút semennyit sem jöttünk előre” – panaszkodott Stoffel Vandoorne.

Az adatok is nagyrészt a belga pilóta szavait igazolják. A McLaren az időmérő edzésen 2,3 másodperces lemaradásban volt idén, miközben tavaly, a lesajnált Honda-motorral ugyanebben a tekintetben mindössze 1,3 másodperces hátrányt mértek. A McLaren sajnos visszafelé lépked a rangsorban. Tavaly ilyenkor senki nem hitte volna, de a Toro Rosso-Honda a versenyek közel felén (hat alkalommal) végzett előrébb, mint a wokingi istálló, a legutóbbi három versenyen például zsinórban ez volt a helyzet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: